Zdravlje

Balerinke smatraju zdravijom alternativom, no nisu ni one bezopasne

Iako se smatraju zdravijom alternativom visokim potpeticama, lagane balerinke mogu uzrokovati bolne kurje oči i urasle nokte, kaže dr. Željko Markovac


Uska obuća neodgovarajućeg broja, balerinke ravnih potplata, ali i visoke štikle i krute platforme mogu ostaviti trag na zdravlju stopala. Žuljevi, kurje oči, čukljevi, urasli nokti te uganuća gležnja samo su neke od bolnih posljedica obuće koju volite, no vaša je stopala ne podnose.

Iako se lagane balerinke često smatraju zdravom alternativom visokim potpeticama, one mogu izazvati žuljeve, bolne kurje oči, pa i urasle nokte na nožnom palcu. Prema mišljenju nekih ortopeda, s vremenom balerinke mogu uzrokovati i spuštanje luka stopala. Tijesno priljubljene uz stopalo, pritišću palčeve zbog čega se nokti savijaju i urastaju.

“Urasle nokte, osim tijesnih balerinki, mogu uzrokovati i tijesne špic-cipele, osobito ako imaju visoke potpetice. No isti će učinak ostaviti i sve ostale cipele koje su u prednjem dijelu toliko uske i neudobne da izazivaju stvaranje raspuklina na koži, upale i infekcije. Obično je riječ o gljivičnim infekcijama koje će se razbuktati u toplom i vlažnome miljeu, a to znači da im pogoduju znojenje, najlonke i cipele koje se nedovoljno prozračuju” – kaže ortoped dr. Željko Markovac.

Osim urastanja nokta, balerinke, ali i japanke te stare tenisice mogu pridonijeti i spuštanju luka stopala zbog čega se ligamenti i tetive na bazi stopala previše istežu, što može dovesti do njihova oštećenja. Balerinke ne pružaju dobru potporu zglobovima što kao posljedicu može imati probleme s koljenima, kukovima i leđima, a povezano je i s plantarnim fascitisom koji se očituje kao bol donjeg dijela petne kosti.

Mogu pomoći ortopedski umeci koji pružaju potporu luku stopala te podlošci za pete koji će smanjiti pritisak na to osjetljivo područje. Na crnoj su listi i modeli s ultra visokim potpeticama.

“Potpetice su sve više i više te smo suočeni s pravim cipelocidom čije su posljedice kronični bol i ozbiljna uganuća” – upozorava dr. Hillary Brenner.

Bilo da su vrtoglavo ili srednje visokih potpetica, salonke su često krivac za nastanak bolnih čvorova na stražnjoj strani pete. Mogu uzrokovati bol u Ahilovoj tetivi, a kruti materijal je nerijetko krivac za plikove, otekline i čukljeve.

“Ultra visoke potpetice prisiljavaju stopala na neprirodan položaj zbog čega je prednji dio pod pojačanim stresom, a tijekom pritiska može doći do upala. Da biste to izbjegli, prijeđite na modele s potpeticama nižim od pet centimetara u kojima je položaj stopala prirodniji, ali ni njih nemojte nositi stalno” – savjetuje dr. Brenner.

Važnu ulogu ima i debljina potpetice. Tanke, visoke štikle definitivno su najgora opcija za stopalo jer je u takvoj obući sva težina usredotočena na vrlo malu površinu, zbog čega u hodu niste stabilni te je rizik od padova i uganuća veći. Prije kupnje cipela navečer izmjerite stopalo. Mokrim stopalom stanite na papir, zakoračite te pogledajte otisak. Ako se vidi polovica luka, imate normalna stopala ili neutralan luk. Vidi li se gotovo čitavo stopalo, luk je spušten, a ako se vidi tek tanka crta koja povezuje prednji dio stopala s petom, luk stopala je visoko podignut. Prema otisku birajte obuću, kaže ortoped Jeffrey N. Bowman.

Ako je stopalo normalno, svaka udobna obuća je odgovarajuća. No imate li spušten ili podignut luk stopala, skloniji ste plantarnom fascitisu, upali tkiva stopala koje je vodeći krivac za bol u peti pa birajte model koji pruža potporu luku stopala. Imate li visoko podignut luk stopala, odaberite obuću s malom potpeticom, mekšeg đona s uloškom koji ima jastučić koji podupire luk stopala. A imate li spušteno stopalo, posavjetujte se s ortopedom o odgovarajućim umecima.

1. Zbog japanki bole kukovi, koljena i cijela leđa

Balerinke i japanke ne pružaju potporu zglobovima te mogu pogoršati plantarni fascitis i uzrokovati probleme s koljenima, kukovima ili leđima, upozoravaju ortopedi.

2. Imate li čukljeve, prije svega birajte mekšu i širu obuću

Obuća s uskim, špičastim vrhom stišće čitav prednji dio stopala što s vremenom može uzrokovati bol u živcu, plikove i savijenost te deformacije nožnih prstiju i čukljeve.

3. Nipošto nemojte kupovati premale cipele

Posljedice su žuljevi, plikovi, čukljevi, kurje oči, a neprestano trenje može iritirati zglobove te izazvati artritis.

Ako volite platforme, najbolje su paralelne

Stopala se pri hodu pokušavaju savijati, no krute se platforme bore protiv njih. Ako je potpetica platforme mnogo viša od razine na kojoj su nožni prsti, stvara se i pritisak na metatarzalne kosti stopala. Stoga odaberite ravnije platforme koje su gotovo paralelne s tlom – pritisak na stopala je manji, no kruti potplat je i dalje zapreka prirodnim pokretima.

Naočale popravljaju vid, a ulošci olakšavaju hod

Obuća utječe na stopala te može izazvati stvaranje bolnih natisaka, pritisak na dijelovima stopala kojima je to prevelika zadaća, bolna istezanja mekih tkiva stopala i potkoljenice. No oblikovanje stopala je u prvom redu genetski određeno. Zabrinutim roditeljima uvijek istaknem da mi je žao, ali da ortopedski ulošci neće korigirati stopala djeteta. Korekcija će nastati kao rezultat rasta i razvoja, koji je genetski predodređen. No pitate se zašto onda nositi ortopedski uložak? Iz sličnog razloga kao i naočale, njih nosite da bolje vidite, a uloške da lakše hodate, kaže dr. Željko Markovac.

Dr. Markovac: Pri odabiru obuće slušajte stopala

Imate li zdrava stopala, neće vam naštetiti niti balerinke niti štikle ako ih nosite umjereno, dakle, ne toliko dugo da izazovu bol. Za žene koje imaju skraćenu muskulaturu lista nošenje balerinki može biti prava muka te će se one mnogo bolje osjećati u cipelama s višom potpeticom. Ako imate spušten prednji svod i sklonost ukliještenju živca među glavicama zastopalnih kostiju (Mortonova neuralgija), izbjegavajte visoke pete i tvrde đonove. Čukljevi, deformirani prsti i slične deformacije zahtijevaju konzultaciju u ortopedskoj ordinaciji, bilo da ih se želite trajno riješiti ili modifikacijama cipela umanjiti tegobe, savjetuje dr. Markovac.


 

Tekst: 24 sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close