Tehnologija

Ayrton Senna: legenda Formule 1

Siromašnoj djeci Brazila potajno je donirao velik dio svog bogatstva od 400 milijuna dolara, što je otkriveno tek nakon njegove tragične pogibije u Formuli 1.


Dana 21.03.1960. rođen je u Brazilu jedan od najvećih vozača Formule 1 svih vremena – Ayrton Senna. Puno ime bilo mu je Ayrton Senna da Silva. Budući da je brazilski običaj da ljudi imaju dva prezimena, prvo od majke, a drugo od oca – Senna mu je zapravo majčino prezime, a očevo je da Silva. Koristio je majčino prezime jer je da Silva jako često prezime u Brazilu. Inače, majka mu je bila talijanskog porijekla.

Ayrtonov otac bio je bogati zemljoposjednik i tvorničar. Izradio mu je prvi go-kart od motora za kosilicu. Ayrton se počeo natjecati u kartingu kad mu je bilo 13 godina. S 24 počeo je voziti u Formuli 1. Osvojio je tri naslova svjetskog prvaka. Do danas drži rekord po najvećem broju pobjeda na stazi u Monacu – čak šest. Senna je bio pobožan katolik i često je pronalazio utjehu u čitanju Biblije. Siromašnoj djeci Brazila potajno je donirao velik dio svog bogatstva od 400 milijuna dolara.

Tragično je poginuo 1. svibnja 1994. tijekom utrke za Veliku nagradu San Marina na stazi u Imoli, u zloglasnom zavoju Tamburello.


 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest | Foto: tumblr

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close