VijestiTurizam

AVANTURA SE NASTAVLJA! Nino i Veronika osvojili najsjeverniju točku Hrvatske

Nastavlja se velika avantura koja spaja četiri krajnje geografske točke Hrvatske! Nino Salkić, poznati senjski  fotograf  i kolega iz naše redakcije portala, s djevojkom Veronikom Petković u srijedu je krenuo iz Senja na put dug 2600 kilometara. Nakon što su u četvrtak osvojili svoj prvi cilj – najzapadniju točku Hrvatske na rtu Savudrija, preko Istre, Gorskog kotara, Pokuplja i Žumberka na red je došla sjeverna Hrvatska.


U svitanje iz kampa u Samoboru zaputili smo se u mjesto Medsave, gdje nas je preko rijeke Save prema Zaprešiću prevezla skela.

Skelom preko Save, foto: Nino Salkić

Voziti se skelom poseban je doživljaj koji se, nažalost, na sve manje mjesta može iskusiti zbog izgradnje mostova na mjestima gdje su skele obično plovile.

Na Savi, foto: Nino Salkić

Po dolasku u Zaprešić obilazimo Nove dvore Jelačićeve…

Jelačićevi novi dvori u Zaprešiću, foto: Nino Salkić

…i livadu pokraj dvorca na kojoj je Jelačić 1855. godine izgradio neogotičku kapelu Sv. Josipa, koja je ujedno i grobnica obitelji Jelačić.

Kapela sv. Josipa – Jelačićeva grobnica, foto: Nino Salkić

Krivudavom cestom kroz Hrvatsko Zagorje stižemo do naše iduće stanice, Varaždina.

Varaždin, foto: Nino Salkić

Prvo obilazimo prekrasno varaždinsko groblje. Ovo groblje nije samo počivalište mrtvih, već je i izvanredan primjer spomenika parkovne arhitekture.

Varaždinsko groblje, foto: Nino Salkić

Kroz park stižemo do Starog grada Varaždina koji se nalazi na sjeverozapadnom obodu varaždinske
gradske jezgre, a danas je u njoj smješten Gradski muzej Varaždin koji smo također posjetili i oduševili se postavom. U muzeju posjetitelji mogu razgledati sačuvanu baštinu s varaždinskog područja.

Istražujemo Varaždin, foto: Nino Salkić

Uz laganu šetnju starom gradskom jezgrom naš posjet Varaždinu je došao kraju te smo se zaputili
na našu sljedeću krajnju točku Hrvatske.

Star grad Varaždin, foto: Nino Salkić

Kroz Čakovec i ostala manja mjesta u Međimurju dolazimo do Žabnika, najsjevernije turističke točke Hrvatske.

Žabnik – najsjevernija točka Hrvatske, foto: Nino Salkić

Žabnik je također poznat zbog plutajućeg mlina na rijeci Muri te zbog prirodnih ljepota koje se nalaze oko njega.

Plutajući mlin na Muri, foto: Nino Salkić

Put nas kroz Međimurje vodi do Podravine, uz put stajemo na akumulacijskom jezeru Dubrava koje je treće po veličini umjetno jezero u Hrvatskoj.

Dubravsko jezero, foto: Nino Salkić

Napokon kroz mnogobrojna naselja Podravine dolazimo do Đurđevca i obilazimo njegovu najveću znamenitost – Đurđevačke peske koji su u narodu poznati pod nazivom “Hrvatska Sahara”.

Đurđevački pesci, foto: Nino Salkić

Đurđevački pesci su zaštićeno botaničko područje, osebujnog staništa s velikim brojem endemskih vrsta, jedinstvene flore i faune te vidljivim oblicima pješčanih dina.

Đurđevačka pustinja, foto: Nino Salkić

Tumarajući kroz pustinju Đurđevca iz daljine čujemo nevrijeme koje nam je sve bliže te odlučujemo nastaviti putovanje prema Virovitici gdje provodimo noć.

Iduće jutro budi nas lagana kiša te nastavljamo put prema Baranji. Baranja je pretežno nizinski kraj, poznata je po kvalitetnim vinima, a ime dolazi iz slavenske riječi “bara” iz čega se može zaključiti da naziv regije
znači zemlja bara tj. “močvarna zemlja”.

Baranjski pašnjaci, foto: Nino Salkić

Kroz Baranju, na njenu istočnu stranu, kroz rojeve komaraca stižemo do Kopačeva i poznatog Parka prirode “Kopački rit”, smjestili smo se u malenom kampu i zbog kiše odlučili smo se odmoriti i za danas istražiti okolno područje.

Sutra nas čeka istočna Slavonija, Ilok i najistočnija točka Hrvatske – Rađevac!

Avanturu #4tockehrvatske možete pratiti putem Ninove Facebook stranice Nino Salkić Photography, te Instagram profila ninosalkic.

Partneri i sponzori putovanja su: Suzuki Antares Centar, Sigma, Prizma foto, Fotocom i Duplex grafika, dok je LIKACLUB medijski pokrovitelj ovog događanja. Pratite putovanje Nina i Veronike ekskluzivno na našem portalu!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Nino Salkić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close