Tech

Autobus na izmet juri 124 km na sat!

Jedan autobus u Velikoj Britaniji upravo je oborio brzinski rekord u kategoriji vozila javnog prijevoza – postigao je brzinu od 124 km na sat. Vijest ne bi bila ni po čemu posebna da nije riječ o autobusu koji za gorivo koristi – izmet.


Autobus pokreće metan nastao u bioreaktoru u kojem bakterije razgrađuju kravlju balegu. Plin koji pritom nastaje tlači se i pretvara u tekućinu, a zatim usmjerava u prilagođeni motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

Reading Buses, kompanija koja stoji iza ovog projekta, tvrdi da su rezultati ove tehnologije iznad svih očekivanja – cijeli je sustav vrlo pouzdan, cijena za pogonski materijal iznimno je niska, a istovremeno se daje značajan doprinos očuvanju okoliša (kravlji izmet jedan je od glavnih uzročnika globalnog zatopljenja).

Snimku autobusa možete vidjeti ovdje.


Tekst: znanost.geek.hr
Foto: reding-buses.co.uk

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close