KolumneKnjiževni petak

Autobiografije vrijedne čitanja

Autobiografije su djela uglavnom napisane od strane nekih poznatih i slavnih osoba. Poučavaju nas različitim pričama, životnim borbama autora, emocijama kroz koje su prošli svemu onome što ih čini “većim ljudskim” u našim očima.  Danas vam donosim autobiografije ljudi koji su obilježili povijest svijeta u različitim sferama.

Long Walk to Freedom, Nelson Mandela

Autobiografija Nelsona Mandele sadrži sve što želite znati o ovom vođi. Počevši od djetinjstva i odrastanja ovog borca za slobodu preko godina provedenih u zatvoru pa sve do njegove značajne uloge u oblikovanju nove, demokratske Južne Afrike.  Jednostavno rečeno, ova knjiga je Mandelin dug put ka slobodi.

Autobiografija ili Priča o mojim pokusima s istinom, Mahatma Gandhi

Ova knjiga je čvrsto ukorijenjena u povijesnu pozadinu od četrdeset godina koje je Ghandi proveo u Indiji. Ona sadrži svaki detalj Gandhijeva života, povijesnih i političkih nesreća te njegove osobne filozofije o životu. Autobiografija Mahatme Gandhija je iskren i skroman iskaz koji ističe moralnu i duhovnu stranu izvanrednog lidera.

Dnevnik Anne Frank, Anne Frank

Nije uobičajena autobiografija. Anna Frank bila je Židovka i autorica dnevnika, u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. Ovo djelo opisuje sve što bi trinaestogodišnjakinja trebala doživjeti: tipičnu djevojačku svijest, prijateljstvo s drugim djevojkama, zaljubljivanje u dječake i akademske nastupe. Nakon rata ocu je vraćen Annin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji. Otto Frank nije želio da se zaboravi sudbina njegove kćeri pa je dnevnik objavio pod naslovom “Tajno skrovište”.

The Autobiography of Malcolm X, Malcolm X

Ova knjiga je solidan primjer mračne strane američkog života 20. stoljeća. Malcolm X ispričao je pojedinosti svoga života, od siromašnog djetinjstva preko kriminalne mladosti pa sve do nove uloge nacionalnog junaka i svjetskog vođe. Čitatelji nikada ne smiju zaboraviti da je prelazak na islam bila glavna prekretnica u životu Malcolma X.

Agatha Christie: Autobiografija, Agatha Christie

Ova autobiografija može se smatrati kao rasvjetljavanje jedne od najboljih tajni – same Agathe Christie. Ona s čitateljima dijeli užitke svog sretnog djetinjstva, nježno upoznavanje s majkom, tragične epizode koje su ju dirnule, majčinu smrt i preljub njezina prvog muža, udaju za drugog muža – i što je najvažnije – pojedinosti o svojim djelima.

Open: An Autobiography, Andre Agassi

Tijekom ranih 1990-ih i sredinom 2000-ih, ovaj poletan čovjek dominirao je teniskim terenom ne samo svojim šarmom i modom, nego i talentom za igru. Bivši svjetski broj jedan, pisao je o svom životu, od ispovijedanja do kontroverzi o ljubavnom životu te “mržnji” prema igri. Ovi memoari su iznimno duhoviti i smatraju se jednim od najboljih nacionalnih bestsellera tog vremena!

On Writing: A Memoir of the Craft, Stephen King

Ovi memoari napisani su izuzetno dobro i ne sadrže ni najmanji nagovještaj užasa. Nakon što ih pročitate, saznati ćete dosta o Kingovom osobnom životu, iskustvima, borbama kroz koje je prolazio prije nego je postao slavan i nakon što je postao slavan te o onome što ga čini tako popularnim piscem horora. Stil sadrži dobar humor i profesionalnu vještinu. Svaki dio od njih ukupno tri, jednako je informativan i očaravajući.

A Moveable Feast, Ernest Hemingway

A Moveable Feast priča je o izgubljenoj nevinosti. Govori o životnim događajima velikog američkog pisca i novinara, o tome kako je bio oblikovan da postane autor; donosi njegove ljubavne interese i njegove poglede na svijet. Iako su događaji raspršeni, knjiga je još uvijek zanimljiva na svoj način.

Autobiografija, Mark Twain

U prvom dijelu Twainovih memoara vidimo slikovitu prezentaciju dugog života ovog velikog autora. Knjiga je klasik, a svaki element,  kao što su stil, opseg, maštovitost, smijeh i tragedija, potvrđuju to. Ona također pokazuje različite uloge koje je Twain imao u životu obiteljski čovjek, autor, sin, brat i prijatelj.

Tweelve years of slave: true story, Solomon Northup

Oskarom nagrađen film “12 godina ropstva” itekako je mučan film koji vas nije mogao ne dirnuti, koliko god se turdili. Ali, ono što je najgore u cijeloj priči jest to da je snimljena prema istinitoj priči Solomona Northupa.

Komentari

Komentara


Foto: Đurđica Banić

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close