TechTurizam

Australija mijenja koordinate: putuje godišnje nekoliko centimetara

Australija će promijeniti svoju geografsku dužinu i širinu kako bi se poklopile lokalne koordinate i one iz globalnog navigacijskog satelitskog sustava (GNSS), piše u petak BBC.


Lokalne, koje služe za izradu mapa i različitih vrsta mjerenja, odstupaju od globalnih za više od metra. Australija se, naime, svake godine, zbog tektonskih kretanja, pomakne sedam centimetara u smjeru sjevera.
Lokalni australski sustav koordinata posljednji je put ažuriran 1994., a kontinent se otad pomaknuo pet metara sjeverno. Lokalne koordinate će 1. siječnja 2017. biti u smjeru sjevera pomaknute za 1.8 metara, što znači da će se s globalnima uskladiti 2020. Tek tada će se primjeniti novi sustav koji će promjene usvajati automatski, rekao je Jaksa.

Karte se mijenjaju zbog kretanja tektonskih ploča

Moderni satelitski sustavi pružaju podatke prema globalnim linijama geografske dužine i širine koje se ne mijenjaju, iako se kontinenti na Zemlji kreću. Ipak, puno zemalja izrađuje mape s fiksnim podacima.

Pročitajte više na telegram.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: princess

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close