VijestiScena

Auguste za Lika Club: Lijepo je imati snove, no treba im dati vremena da ih dosanjamo do kraja

Gordana Marković i Ivana Lulić dvije su kantautorice koje pod imenom Auguste zajednički stvaraju glazbu od 2012. godine. Kao duo, njegovale su svoj glazbeni izričaj, nazvan ogoljeni pop, prepoznatljiv po njihovim neuobičajenim vokalnim aranžmanima uz pratnju samo jedne gitare.


Nakon niza raznih projekata i suradnji, Auguste su počele stvarati autorsku glazbu, a s dolaskom bubnjara Jerka Jurina i Tomislava Leke na klavijaturama te Marka Radića na bas gitari, Auguste su ušle u novu fazu autorskog stvaranja. Ogoljeni pop zamijenjen je bogatim glazbenim aranžmanima, no i dalje uz njihove prepoznatljive vokalne igre gdje nimalo ne bježe od pitkog ali ženstvenog popa.

 1. Tko/ što su/je Auguste? Zašto baš Auguste?

Gordana: Auguste je kantautorski duo, a činimo ga Ivana Lulić i ja, Gordana Marković. Za ime Auguste smo se odlučile u vrijeme kad smo počele intenzivnije nastupati, negdje u travnju 2012. godine. Vizualno nam je zapeo za oko jedan biografski detalj pjesme „What a wonderful world“, a to je da je objavljena upravo u kolovozu 1967. Budući da smo se odlučile ozbiljnije posvetiti tom projektu, trebalo je naći neko ime koje će nas pratiti i odlučile smo da to bude ime Auguste.

 1. Kako je počelo vaše prijateljstvo i suradnja?

Gordana: Prijateljstvo je počelo u školi pjevanja. Kako to obično biva, ljudi se druže i povezuju s osobama s kojima dijele zajedničke interese, pa se tako logično iz prijateljstva rodila i suradnja.

 1. Čime se bavite u životu?

Ivana: Nekako sam posložila život da sam skroz u glazbi. S obzirom da sam diplomirala marketing na Ekonomskom fakultetu, bavim se glazbenim menadžmentom i promocijom, a kad nisam u Augustama, pjevam u zboru i puno putujem!

Gordana: Diplomirala sam na Filozofskom fakultetu povijest umjetnosti i pedagogiju, a trenutačno sam pri kraju sa školom za muzički teatar, budući da su mjuzikli također moja velika ljubav i voljela bih se s tim baviti. Trenutačno je na glazbi definitivno najveći naglasak u mom životu, ali volim i svoje obje struke koje kombiniram u raznim poslovima koje radim uz glazbu.

 1. Što vas je potaklo na Auguste?

Ivana: Dugo smo učile u istoj školi vokalnu tehniku i s podizanjem stupnja znanja prirodno se javila želja za javnim nastupima. Krenule smo sa gažiranjem radi stjecanja iskustva i znam da smo jedno jutro bile kod Gordane i gledale CMC televiziju s posve lošim programom. Bilo je neko predbožićno vrijeme i znam da sam rekla Gordani kako bi mi mogle biti puno bolje od ovog što trenutno gledamo. Gordana je odmah uzela gitaru i rekla ”Ajmo napisati pjesmu” – naravno, nismo mogle napisati pjesmu. Ne ide to samo tako.

Odlučile smo taj dan poslati mail Lei Deklevi i pitati je može li nam ponuditi neku svoju pjesmu koju bi mi mogle izvesti. Lea nam je odgovorila u opširnom mailu da trenutno nam ne može ništa poslati i da svakako same pokušamo napisati vlastitu pjesmu, da će biti teško, ali neka ne odustajemo. Kroz par tjedana napisala sam stihove za ”Onu”, a Gordana je toliko bila inspiriana da mi je već sljedeći dan poslala gotovu glazbu. To je bila prva pjesma koju smo zajedno napisale, a ubrzo nakon toga nastavile smo pisati i ostale pjesme.

 1. Što vas inspirira? Kakvu glazbu slušate?

Ivana: Volim raznoliku glazbu, ovisno o trenutku i mjestu, no ipak najviše volim slušati svjetsku kantautorsku indie i americana scenu te instrumentalni jazz.

Gordana: Zaista volim raznoliku glazbu. Od soula i jazza, preko countryja i popa. Ne dijelim glazbu prema žanrovima, nego prema tome kako na mene djeluje, ne volim mračnu glazbu koja spušta raspoloženje, već upravo suprotno.

 1. Na kojim ste već festivalima sudjelovali?

Gordana: Sve je krenulo s Terraneom, a potom smo nastupili i na Super Uho festivalu, Ferragosto Jamu u Orahovici. Ove godine se posebno veselimo Medvedgradskim glazbenim večerima gdje nastupamo 16.7.

 1. Vaše mišljenje o glazbenoj sceni u Hrvatskoj? Imaju li mladi priliku iskazati svoje glazbene mogućnosti?

Ivana: Glazbena scena nikad nije bila jača, barem što se tiče novih glazbenih imena i njihovih ideja. Postoji jako puno dobre glazbe, no tržište nije dovoljno dobro razvijeno, povezano, da stvari mogu funkcionirati u pravom smislu. Čini mi se da ima puno manje istinskih zaljubljenika u glazbu nego prije. Glazba je postala kulisa, neka pozadina i nije u prvom planu. Ako ne postoji dobra priča koja može napraviti neki push prema van, rijetki su oni koji će se potruditi poslušati nešto novo.

Razvoj interneta je dobar utoliko što je sada sva glazba dostupna, no s druge strane negativnost je prezasićenje slušatelja koji u konačnici slušaju ono što iskoči pred njih jer sami ne traže glazbu. No opet, ako postoji dobra volja i ako je glazba dobra, ona će već nekako pronaći svoj put do publike. Možda će trebati više vremena, no Auguste nikamo ne žure. Album snimamo već godinu i pol!

 1. Koji su vam budući planovi i projekti?

Ivana: Ne razmišljamo dugoročno već radimo korak po korak, polako. Zasad nam je plan završiti album i najesen ga objaviti, a onda i koncertno promovirati. U planu je i jedna glazbena suradnja, ali o tome ćete puno više čuti tek sljedeće godine.

 

 1. Kako ste počeli surađivati sa Tomislavom Šuškom?

Ivana: Auguste su u početku svirale obrade i tada smo imale naviku objavljivati snimke na Youtubeu. Kad smo počele snimati autorske pjesme, nastavile smo taj trend i kako je buknuo kantautorski val, Tomislav nam se javio preko društvenih mreža, pohvalio rad i preporučio se za suradnju. Odlučile smo mu dati šansu na prvoj pjesmi i toliko nas je oduševio pristupom i kako je ”Ona” u konačnici zazvučala da smo nastavile snimati kod njega cijeli album. Do tada smo snimile nekoliko pjesama u više demo verzija, no otkad smo počele raditi s Tomislavom, napokon smo puno profesionalnije shvatile ovo što radimo.

 1. Jeste li očekivale da ćete osvojiti ljestvice?

Ivana: Kako radim i sa novim izvođačima, iz prve ruke znam na koje sve prepreke dolaze izvođači koji počinju raditi profesionalno. Puno je tu truda, očekivanja, razočaranja. Mi smo išle snimiti našu prvu pjesmu, htjele smo je poslati svima i vidjeti reakcije. Nama je zvučala super i bile smo ponosne na nju, ali to ništa ne garantira. Kada su počele stizati sjajne reakcije sa svih strana, kad je krenuo interes glazbenih urednika i medija, tek tada smo shvatile da stvari zaista postaju ozbiljnije 🙂

 1. Koje koncerte/događaje posebno pamtite kad je u pitanju Auguste?

Ivana: Bio nam je posebno drag nedavni nastup u Sarajevu gdje smo provele samo jedan dan i dvije noći, no to je bilo dovoljno da se posve zaljubimo u grad i odlučimo vratiti čim prije.

 1. Vjerujem da bi htjele nešto poručiti mladima i svima koji se tako osjećaju:

Ivana: Sve u svoje vrijeme. Lijepo je imati snove, no treba im dati vremena da ih dosanjamo do kraja. Onda kreće čarolija.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close