Tehnologija

Astronaut Kelly pati od bolova otkad se vratio iz svemira

Privikavanje na svemir bilo mi je puno lakše nego adaptiranje na život na Zemlji, rekao je američki astronaut Kelly (52) koji se kući vratio prije četiri dana.


Dodao je kako mu se tijelo dramatično promijenilo nakon 360 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Bol u mišićima i konstantni umor ne prestaju ga opterećivati. Ono što ga dodatno izluđuje je problem s kožom.

– Dok sjedim ili hodam, imam osjećaj da mi koža gori. Postala je vrlo osjetljiva. Mislim da se to događa jer u svemiru nisam imao puno kontakata s čvrstom površinom. Primjerice, koža na stopalima sad mi je nježna poput bebine – potvrdio je Scott. Požalio je i kako ima problema sa spavanjem. Međutim, nesanica nije uzrok već ponovo preosjetljiva koža.

“Uopće ne mogu ležati na krevetu. Čak mi i mekane plahte i jastuk iritiraju kožu koja me užasno peče. Prije sam jako volio spavati, a sada se borim da izdržim nekako noć”, otkrio je astronaut. Iritantne posljedice trebale bi proći s vremenom, a trenutno nema lijeka koji bi mu mogao ublažiti pečenje, tvrde liječnici. Scott je otkrio i da mu je jako godio svjež zrak koji ga je zapuhnuo nakon što se spustio na Zemlju. U kabini u kojoj je boravio godinu dana to je jedna od stvari koja mu je najviše nedostajala, iako je i kabina kaže, bila dovoljno prozračna. Prvo što je pojeo pri povratku bila je banana, a kasnije je otišao na večeru s obitelji i pojeo je salatu koja mu je bila osvježavajuća.

 

Izvor: 24sata.hr | Foto: cnn.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close