KolumneSvemu unatoč

Astrolozi, nogomet i majke

Preporučujem svim kolegicama i kolegama kolumnistima s našeg portala da, ukoliko im ponekad u vremenskoj strci i teretu obaveza ponestane dragocjene inspiracije, bace pogled na bilo koje naše dnevne novine, a i internetske portale. Inspiracija dolazi u trenu i ne možeš stati s lupanjem po tipkovnici.

Tako sam naletio na reklamu za jedan astrološki magazin u izdanju novina koje se hvale izvrsnošću, a ustvari prodaju se jer su jeftine. Ne samo po kunama, već i po sadržaju, posebno naslovnicama. Ponekad mi se čini da im je žao što se nije dogodila neka tragedija (dnevnopolitička prepucavanja ne računam), jer ostanu bez dovoljno dobrog naslova.

Ja i astrologija – nikako pod isti nazivnik. Valjda nisam rođen pod takvom zvijezdom. U horoskopu sam perilica rublja, u podznaku kamenac. Dakle, što bi se reklo – astrolozi, daleko vam kuća. Znam u čiji sam dlan upisan i tko me vodi ovom dolinom suza. Nije mi baš posve jasno odakle toliko praznovjernih i lakovjernih, ali nije mi namjera nikome suditi. Pa ni babi Vangi. Ponekad me sva ta zvjezdalna priča zabavlja. Naletim na one tarot majstore u kasnom astro showu, nasmijem se ljudskoj gluposti i brzo prebacim da me ne opčine svojim prodornim pogledom, rastvore mi čakre i ne zavire u moju auru. Šalim se, naravno.

Međutim, u ovoj reklami nešto me naljutilo. Podsjećam, radi se o astrološkom magazinu, a glavni naslov bio je: Marijina čuda! Da, Marija, Gospa, Majka Božja! Ej! Uz Bogorodicu istaknut je horoskop za svibanj, osobni numeroskop, mjesečeva dijeta i boje aure! Molitve Gospi od Brze Pomoći naši vrli novinari stavili su u rang Memludina i Brace i tako se narugali baš pred Majčin dan. Gospa čarobnica i bioenergetičarka. Slučajno? Ni malo. Više je žalosna jedino činjenica što će to čitati mnogi ‘katolički’ vjernici koji skupljaju od svega pomalo. Neka se nađe poneka amajlija, sveta sličica, krunica, kipić, a i slon ili zečja šapa, potkova ili crveni končić oko ruke. Uredništvo dobro zna što se najbolje prodaje.

Inače, znaju naporni biti mediji. Ako niste čuli (a ne, niste), Leicester City je po prvi put u povijesti postao engleski nogometni prvak. Čudo ravno umnažanju riba i kruha, ako je suditi po novinarima, koji su u glorificiranju ovog uspjeha grad s 400000 (četiri stotine tisuća) stanovnika proglasili gradićem, a njihove nogometaše siromasima koji primaju samo 40000 (četrdeset tisuća) funti tjedno. Mogli bismo pokrenuti kakvu akciju da ljudi na vrijeme plate režije?

Svemu unatoč, drage naše majke, hvala vam i sretan vam vaš dan!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close