Scena

ARS ORGANI SISCIAE U Sisku od 6. do 13. svibnja spektakularni orguljaški tjedan!

U Sisačkoj biskupiji se već 12. godinu za redom organizira Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae s ciljem prezentacije, obnove i očuvanja  bogate orguljaške baštine tog kraja


U prošlosti je svaka crkva imala orgulje što svjedoči o nekada živoj tradiciji orguljanja u ovome kraju. Tijekom Domovinskog rata izgubljeno je više desetaka neprocjenjivih spomenički vrijednih povijesnih orgulja, zajedno sa crkvama za koje su građene. Ipak, još uvijek je orguljaški fond Sisačke biskupije vrlo bogat, no sami su instrumenti u vrlo lošem stanju i treba ih početi hitno obnavljati kako bi se sačuvali i za one koji će nas baštiniti.

Hrvatska udruga Ars organi Sisciae

Iz godine u godinu Hrvatske udruga Ars organi Sisciae nastoji što boljim festivalskim programom privući pažnju šire javnosti kako bi se ciljevi koje su si zadali počeli ostvarivati. Za sada su uspjeli pomoći u nabavi instrumenata koji su nadomjestili izgubljene orgulje u crkvama izgrađenim na ostacima nekadašnjih baroknih crkava. Također, uspjeli su osvijestiti javnost o postojanju ovog bogatog orguljaškog fonda u sisačkom kraju zbog kojega su prepoznati i među cijenjenim europskim umjetnicima orgulja. Sada je Ars organi Sisciae postao kulturni brand Hrvatske.

Jako iznenađeni potpuno novim zvukom već dobro poznatih orgulja, osupnuti do sada rijetko čuvenim komornim kombinacijama, ambijentom koji ne će očekivati, novim vrhunskim međunarodnim gostima i domaćim umjetnicima – bit će posjetitelji 12. međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae, najavljuju organizatori.

Nedjelja, 6. svibnja, Petrinja

Ovogodišnje festivalsko izdanje započinje u Petrinji, gradu limene glazbe s tradicijom dugom 210 godina! Koncertom najjačih trubačkih imena u Hrvatskoj – Vedran Kocelj i Sloveniji – Stanko Arnold, koje će orguljama podržavati friški „porinovac“ Pavao Mašić, na najljepši mogući način organizatori žele istaknuti važnost grada Petrinje kao baštinika bogate kulturne tradicije.

Ponedjeljak, 7. svibnja, Viduševac

Prvi puta ove godine festival gostuje u Gornjem Viduševcu, pitomom drevnom hrvatskom selu u srcu Banovine. Nekadašnja barokna župna crkva, smještena na Perlinskom brijegu iznad šumovitih brežuljaka, imala je Pumppove orgulje iz 1858. godine. U Domovinskom ratu crkva je potpuno razorena, a obnova je dovršena u jesen 2009. godine.

Kroz šest festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska i to u centru grada – Sisačkoj katedrali, u Bazilici Sv. Kvirina i na najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u crkvi u Selima:

Četvrtak, 10. svibnja, Sisak

U četvrtak slijedi program pod nazivom 100% Sisak –  Siščani, okupljeni u Katedralnom zboru, izvode skladbe sisačkog skladatelja Matije pl. Ivšića.

Petak, 11. svibnja, Sisak

Produkcijski najveći zalogaj ovogodišnjeg festivalskog izdanja je koncert u Bazilici za koji je sastavljen međunarodni ansambl Musica maxima (orgulje, dva didgeridooa, gongovi, tibetanske zdjele, afrički bubanj i dvije školjke) koji uz light art Gordane i Zorislava Šojata, cijenjenih umjetnika svjetlosti.

Ovaj kulturni događaj prvi je takve vrste ovom dijelu Europe, a ovakav instrumentarij još nigdje nikada nije zabilježen! Taj koncert za vrhunsku audio-vizualnu produkciju snima tim koji tijekom cijelog projekta dokumentira video materijale iz kojih će se kasnije montirati dokumentarni film namijenjen prikazivanju na javnoj televiziji i sudjelovanje na natječajima dokumentarnog filma, a sve u svrhu promocije kako projekta, tako i baštine sisačkog kraja.

Nedjelja, 13. svibnja, Sela

U Selima festival zatvara, također za tu priliku okupljen, trio koji predvodi sopranistica Margareta Klobučar, Silvio Richter na violini i Erik Jan Eradus, ponajbolji nizozemski orguljaš mlađe generacije i veliki ljubitelj povijesnih orgulja, koji će još odsvirati i solo recital na Hefererovim orguljama u Martinskoj Vesi, dan prije.

U svakom slučaju, očekujte od 06. do 13. svibnja spektakularni orguljaški tjedan! A zatim se, od 03. do 10. lipnja pripremite na uživanje u čarima ozvučene čistoće netaknute prirode i divnih crkava i ostataka baštine Zrinski, čudom još očuvanih po Banovini i Pounju. Biti će to naše vrijeme, naši sati za punjenje, naši trenuci za o(t)puštanje i oduševljenje! A uz sav taj gušt, zajedno činimo najbolju moguću promociju svoga kraja bogate kulturne baštine i oduvijek kulturnog naroda, osviještenog o pravim vrjednotama. Dobro došli svi!, poručuju organizatori.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close