VijestiScena

Arheološko iskapanje pod Bogdanićem u Smiljanu

U sred polja na području između Rosulja, Debelog Brda i Smiljana, točnije pod Bogdanićem, arheološka ekipa predvođena dr.sc.Tatjanom Kolak prekapa zemlju kako bi pronašli dokaze burne i bogate povijesti ovih krajeva, piše Lika express.


Ove godine u ranije otkrivenom groblju, pronađeni su posmrtni ostaci deset ljudi. Ove godine naišli su i na neuobičajene i pomalo iznenađujuće nalaze, ključ od ulaznih vrata tamošnje crkve, te škarice i misno brončano zvonce iz još neutvrđenog doba.

“Prošle godine imali smo ovdje, na položaju Crkvina pod Bogdanićem u Smiljanu, probna arheološka istraživanja. Otkrili smo tada mali dio arhitekture sakralnog objekta i župsko groblje koje prema analizama datira od početka 12.do sredine 15.stoljeća. Kao sustavna arheološka istraživanja i ove godine nastavljamo“, rekla je dr.sc.Tatjana Kolak koja vodi arheološka istraživanja u Muzeju Like Gospić i sa svakim novim akcijama pokazuje koliko je i kroz povijest ovaj kraj bio zanimljiv, ali i težak za život.

Više na Lika express.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close