Kolumne

Arheološki vremeplov: Sarkofag iz Prozora: Priča o Marcelu, trgovcu neobičnom robom

U rimsko vrijeme zaživio je običaj pokapanja u sarkofage. Sarkofag je sanduk od kamena, raskošan spomenik za tijelo pokojnika. Jedan sarkofag iz rimskog vremena pronađen je u Prozoru, a čuva se u Arheološkom muzeju u Zagrebu.


Danas ćemo vam ispričati priču o čovjeku koji je pokopan u sarkofagu iz Prozora. Njegovo ime znamo jer je na središnje polje sarkofaga uklesan natpis: D(is) M(anibus) T(itus) FL(avius) MARCELLVS SEPLASIARIUS AN(os) LXX S(ibi)V(ivus F(ecit). U prijevodu natpis glasi: Dobrim dušama pokojnika Tito Flavije Marcel, trgovac mirodijama, sedamdesetogodišnjak za života sebi načini.

Kako bismo upoznali Marcela, vraćamo se u prvu polovinu drugog stoljeća nakon Krista. Na mjestu današnjeg Prozora, na obroncima brežuljka Vitla, nalazi se rimski municipij Arupium. Naše odredište je antički kamenolom u neposrednoj blizini grada.

Cijeli brežuljak odjekuje od udaraca čekića o dlijeto pod vrijednim rukama desetaka robova. Rimljani svoje gradove, pa tako i Arupium, rado ukrašavaju raskošnim hramovima i građevinama. Robovi ovih dana imaju mnogo posla jer sve građevine u Arupiumu grade se od kamena iz ovog kamenoloma.

Upravitelj kamenoloma upravo pozdravlja dvojicu pridošlica. Čovjek mišičavih ruku je upravitelj klesarske radionice. Drugi čovjek, bogato odjeven i njegovane kose, je Marcel – glavni junak današnje priče.

Marcel, čovjek od kojih pedesetak godina, postao je svjestan vlastite smrtnosti. Danas je s glavnim majstorom arupijske klesarske radionice došao odabrati blok vapnenca za izradu svog sarkofaga.

Robovi su odlomili jedan lijepi blok kamena. Nakon osnovne obrade na licu mjesta prenijet će ga u grad, u klesarsku radionicu na ukrašavanje. Od drugog komada kamena izradit će poklopac za sarkofag. Prema vjerovanju da je sarkofag „kuća umrloga“, poklopac će imati oblik krova na dvije vode.

Tko je zapravo Marcel? Svatko tko čuje Marcelovo ime zna da je Marcel oslobođenik, bivši rob koji je dobio građanska prava. Marcelovo puno ime sastoji se od tri elementa: Titus Flavius Marcellus. Nakon oslobođenja, robovi nasljeđuju gospodarevo ime, a Titus Flavius je imenska formula careva Flavijevaca. Treći element imena (Marcellus) je dodatno osobno ime, ime koje je Marcel nosio još dok je bio rob.

Marcel je po zanimanju trgovac, a prodaje robu kakvu ne bismo očekivali na ovim prostorima. Naime, Marcel je „parfumar“ – trgovac parfemima i kremama za njegu lica, tijela i kose.

Povijest kaže da u ovo vrijeme mirise obilno troše samo ljudi visoke civilizacijske razine, a sigurni smo da Marcelu posao dobro ide. Samo imućan čovjek može si priuštiti skupi sarkofag poput ovoga. Čini se da u Lici postoji potražnja za parfemima i mirisnim vodicama, te da stanovnici Arupiuma vole lijepo mirisati!

Iz jedne jedine rečenice sa sarkofaga, uz ponešto znanja o rimskom dobu, arheolozi su uspjeli pročitati cijeli Marcelov život. Sljedeći put kad vas put dovede u Prozor, ne propustite posjetiti antički kamenolom. Ako dobro pogledate, i dan danas na stepenastim blokovima vapnenca možete uočiti tragove dlijeta i klinova rimskih robova. Prozor je prepun kamenih ulomaka građevina i spomenika iz antičkog Arupiuma. Nalaze se na mjestima na kojima ih nikada ne biste očekivali, ali više o tome na sljedećem putovanju…


 

Izvori: Nenad Cambi, 2003,  Bilješka o japodskim urnama i sarkofazima, Senjski zbornik 30, str. 97-108; Ante Rendić Miočević, 1980, Prozor, Otočac, Lika-antički kamenolom, Arheološki pregled 21, Beograd, str. 105. – 106.

Foto: Nenad Cambi, 2003,  Bilješka o japodskim urnama i sarkofazima, Senjski zbornik 30, str. 97-108

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close