KolumneVijesti

Arheološki vremeplov: Prozor – Veliki i Mali Vital: Čuvari doline rijeke Gacke

Jedno od najsjajnijih razdoblja ličke povijesti je željezno doba, kada je na području Like živio narod Japoda. Najhrabriji, najugledniji i najbrojniji Japodi živjeli su na području plodnog Gackog polja. Danas ćemo posjetiti njihovu prijestolnicu, gradinu na brdu Vital kod naselja Prozora.


Stigli smo podno Velikog i Malog Vitla. Na vrhovima dva brežuljaka izraslo je utvrđeno naselje. Pogledajte te bedeme od suhozida i drvene kuće s slamnatim krovovima. Ovakvo naselje naziva se gradina. Naša gradina je dvojna jer se prostire na dva brežuljka. Gradina je središte vlasti i trgovine, pribježište i stražarnica…Nadamo se da volite planinariti jer tek kada pogledate Gacko polje s vrha ove gradine, sve će vam postati jasno!

Padina gradine posuta je bijelim kamenčićima koji se kotrljaju pod našim koracima i otežavaju nam uspon. Nemojte odmah odustati jer prizor koji nas čeka vrijedan je truda! Kamenčići ovdje nisu dospjeli slučajno, već namjerno usporavaju pridošlice kao dio obrambenog sustava gradine.

Zaustavljamo se nadomak bedema gradine. Danas nema potrebe za ulaskom u grad. Sve što nas zanima reći će nam ovaj veličanstveni prizor pred našim očima! Prostrano zeleno Gacko polje…. Zmijolika Gacka koja vijuga uz južni rub polja. Ljeskanje vode na suncu i let vodenih ptica. Manja gorja iznikla uz rubove polja… Daleki sivi obrisi Velebita na čijim se vrhovima bijeli snijeg.

Upravo gledate obrambeni sustav Gackog polja! Naša gradina dominira poljem jer ispod nje prolazi glavna prometnica cijelog područja. Uz rub Gackog  polja vidimo manje gradine koje poput zatvorenog obruča okružuju cijelo polje. Pokušajte ih izbrojati – ima ih čak dvadesetak!

Japodi su mudro osmislili obrambeni sustav svog teritorija! Jeste li znali da postoje samo četiri prirodna ulaza u Gacko polje? Na sjeverozapadu, zapadu, jugu i jugoistoku polja. Pored svakog ulaza tri gradine formiraju trokut. Strateški raspored japodskih gradina u Gackom polju prikazan je na sljedećoj karti:

 

gacko polje gradine

Nije lako neopaženo ući u Gacko polje, zar ne? Kada se pojavi kakva opasnost, za kratko vrijeme gradine mogu upozoriti čitavo polje. Što mislite, kako gradine međusobno komuniciraju? Šalju li glasnike na brzim konjima… ili golubove? Stražarnice su jedna drugoj u vidokrugu i najbrži način je – signalizacija vatrom. Danju se vidi dim, a noću plamen vatre. Zamislite prizor u kojemu vatre niču na stražarnicama duž cijelog Gackog polja, a narod Japoda se podiže i spremno dočekuje prijetnju.

Doći će vrijeme kada će signalne vatre na ovim gradinama često gorjeti. Krajem željeznog doba rimski car Oktavijan bacio je oko na Liku, ali više o tome ispričat ćemo vam nekom drugom zgodom. Današnja priča o gradini pored Prozora i sustavu obrane Gackog polja samo je maleni dio priče o Japodima. Na kraju krajeva, dugo ćemo se družiti s ovim zanimljivim narodom – proučit ćemo nošnju japodskih žena, posjetiti sveti gaj posvećen bogu vode, sudjelovati u opsadi jednog grada… Jedva čekamo sljedeća putovanja jer mnogo toga uzbudljivog želimo vam pokazati!


Foto: “Gacko Polje09-2” by CroqVlastito djelo postavljača. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Karta: I. ŠARIĆ: Arupijski prostorni koncept u arealu Gackoga polja, VAMZ, 3.s., XXXVII 43–46 (2004)


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close