KolumneArheološki vremeplov

Arheološki vremeplov: Otočac – kako je brežuljak Fortica dobio ime?

Na lijevoj obali rijeke Gacke, iznad grada Otočca, nalazi se brežuljak po imenu Fortica. Fortica je još jedan lički brežuljak čije ime skriva događaje iz prošlosti, a danas ćemo vam ispričati priču koja se krije iza ovog neobičnog imena…


17.je stoljeće, a mi se nalazimo na brežuljku Fortici. Bacite pogled na Otočac ispod nas! Ovo niste očekivali, zar ne? Korito Gacke dublje je nego danas, a Otočac je, kako mu i ime kaže, utvrđeni grad okružen vodom i muljem. Ispred zidina Otočca nikle su sojenice, kuće na stupovima na vodi, a stanovnici Otočca plove čamcima iz jedne kuće u drugu!

Iza naših leđa uzdiže se jedna mala trokutasta tvrđava građena od sitnog kamena. Tvrđava ima tri okrugle kule sa šiljatim krovovima. Penjemo se ljestvama do visokog ulaza… i eto nas u uskom dvorištu utvrde. Stigli smo na jutarnje postrojavanje male straže od desetak vojnika. Upoznajte prvog kapetana novoizgrađene utvrde Fortice, Andriju Kolakovića!

Kapetan Andrija je potomak stare Gacke plemićke obitelji. Iznenađeni smo običnim izgledom ovog čovjeka. Zaboravili smo da plemići u Gackoj ne žive u raskošnim dvorcima i nemaju velike posjede. Andrija živi skromno poput ostalih vojnika u utvrdi, na prvoj crti obrane, u neprestanoj opasnosti od Turaka.

Andrijin posao nije nimalo lagan. Istim problemi muče kapetane Otočke kapetanije već nekoliko generacija. Utvrde kapetanije polako propadaju jer sredstava za obnovu nema. Više ne zna što bi rekao vojnicima koji se neprestano žale na kašnjenje plaća i loše uvjete života.

Čak se i utvrda u Otočcu pretvorila u ruševinu koju bi Turci lako mogli osvojiti. Na sreću, Turci više ne napadaju kao prije. Zaredalo se nekoliko mirnih godina i u posljednji tren izgrađena je Fortica – nova utvrda na brežuljku iznad Otočca.

Izgradnju Fortice potakli su uskoci koji su iz Senja premješteni u Otočac. Uskoci su se bojali da će, ako Turci osvoje Otočac, pasti i njihov Senj. Zato su zajedno s Otočanima 1619. godine na ovom brežuljku izgradili novu utvrdu koju su nazvali Fortica. Fortica dolazi od talijanske riječi „fortezza“ što znači mala utvrda, tvrđavica.

Andrija je svjestan da je Fortica, iako tek izgrađena – zastarjela. Promijenio se način ratovanja i visoke kamene utvrde nemaju nikakve šanse protiv topovskih kugli. Diljem Europe grade se zemljani bedemi koji odbijaju topovske kugle, ali u Otočcu za takve radove nema ni vremena ni novca. Ipak, nadao se da će Fortica barem svojim izgledom obeshrabriti Turke.

Danas znamo da je Fortica ispunila svoju ulogu jer Turci nikad nisu uspjeli osvojiti Otočac! Krajem 19. st. Fortica je napuštena. Poput ostalih utvrda u Gackoj polako se urušavala, a Otočani su odnosili kamenje za izgradnju kuća i cesta. Kamen po kamen i na kraju je od Fortice preostao samo šikarom obrasli brežuljak neobičnog imena.

Posljednjih godina Otočani su vratili Forticu iz zaborava. Šikara je raskrčena, a arheolozi su pronašli i obnovili dijelove temelja utvrde. Fortica je danas ponos Otočca jer ovakvih utvrda preostalo je samo nekoliko u Europi. Osim povijesnog, Fortica ima i vjersko značenje za stanovnike Otočca. Na Fortici je uređen križni put. Brežuljak Fortica u prošlosti se zvao i Kalvarija, ali to je jedna druga priča…


 

Izvori: Kranjčević, Milan, Fortica, Vrilo 2007., Godišnjak župa Otočkoga dekanata, Otočac 2006., str. 130-138

Naslovna slika: Kolorirana litografija Otočca Mate Brletića 1861.( preuzeta iz knjige Grad Otočac 5, Otočac, 1999.)Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close