KolumneArheološki vremeplov

Arheološki vremeplov: Mozaik iz Ribnika – Svastika je simbol čega?

Sjećate li se priče o blagu iz Ličkog Ribnika? Današnje putovanje u prošlost ponovno nas vodi u Ribnik. Ovaj put posjetit ćemo rimsko seosko imanje na prijelazu 1.-2 stoljeće nakon Krista.


Vlasnik imanja odlučio je pod glavne prostorije svoje kuće ukrasiti mozaikom. Na njegov poziv, putujuća grupa majstora mozaičara prije tjedan dana stigla je u Ribnik. Mozaik je bio omiljeni način ukrašavanja podova i zidova u rimskom svijetu, a mi ćemo danas vidjeti kako nastaje jedna takva „slika u kamenu“.

Jutarnje sunce obasjalo je seosko imanje pored rijeke Like. Iz kuće s kamenim pročeljem dopire žamor glasova. Dva mlada krmeljava šegrta na ramenima nose teške vreće punu materijala. Slijedimo ih u glavnu prostoriju građevine…

Majstori su ovdje od ranog jutra kako bi iskoristili svaku zraku danjeg svjetla. Sve se odigrava pod budnim okom glavnog majstora. Glavni majstor je osmislio i nacrtao predloške za mozaike. Odmah ga prepoznajemo – to je onaj strogi sijedi čovjek s knjigom uzoraka u ruci. Još jučer gazda imanja iz te knjige odabrao je motiv za svoj mozaik.

Izrada mozaika nije lak posao. Pod kuće mora se iskopati pola metra u dubinu. Zatim, polažu se tri različita sloja načinjena od lomljenog kamena, opeke, vapna i pijeska. U posljednji,  najfiniji sloj, umeću se kamene kockice – tzv. tesere. Na kraju svega, mozaik se fugira mješavinom vapna i pijeska, brusi kamenom i premazuje voskom.

Dva šegrta pripremaju podlogu mozaika. Ako se njihovom pogreškom materijal stvrdne, glavni majstor opet će ih kazniti. Nekoliko drvenih sanduka ispunjeno je crnim i bijelim teserama. Jedan pomoćnik kleči i pažljivo slaže tesere u svježu podlogu.

Pogledajmo preko njegovog ramena kakav je motiv odabrao vlasnik kuće… Zasad je složen samo dio rubne trake mozaika koja se sastoji od tri pojasa. U prvom pojasu nalazi se niz rombova. U trećem pojasu vidimo pletenice ili spirale. A u srednjem pojasu, na naše veliko iznenađenje, nalazi se motiv kukastog križa – tzv. svastike!

Kukasti križ danas je zabranjeni simbol. Simbol koji asocira na mržnju, rasizam i velika stradanja ljudi. No, malo ljudi zna da je svastika jedan od najstarijih i najsnažnijih simbola ljudskog roda koji je nekada značio nešto posve drugo!

Riječ svastika potječe iz sanskrtskog jezika (su=dobro, asti=biti). Svastika je simbolizirala dobru sreću, kretanje sunca, život, reinkarnaciju… Nešto poput djeteline s četiri lista! Još od mlađeg kamenog doba svastika se pojavljuje u svim vremenima, u brojnim kulturama dijem svijeta pa tako i u rimskom svijetu. Tek u dvadesetom stoljeću, nakon uspona nacističke Njemačke, ovaj simbol dobra postaje simbol  – zla.

Dok ostavljamo majstore da rade svoj posao, razmišljamo… Kad bi barem mogli znati… Nakon dvije tisuće godina njihova imena bit će zaboravljena, a na mjestu ovog imanja nalazit će se ledina. Unatoč tome, ispod vegetacije i zemlje njihovo djelo bit će pronađeno, a nekoliko crnih i bijelih kockica oživjet će jedan dan iz davne prošlosti!


Izvori:

novilist.hr , Milun Garčević: Tehnologija rimskih podnih mozaika , Danijel Tatić: Svastika – čudan povijesni put prastarog simbola

Foto: svastika iz Salone

 

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close