KolumneArheološki vremeplov

Arheološki vremeplov: Mitreji iz Gacke – Tajno društvo rezervirano samo za muškarce

U Rimskom Carstvu, uz glavnu državnu religiju, postojalo je mnoštvo egzotičnih kultova. Jedan od njih bio je mitraizam – tajanstveni kult boga Mitre. Na velikom području Carstva nađeno je na stotine Mitrinih svetišta (mitreja). Mitraizam je bio popularan i na području rijeke Gacke, gdje su pronađeni ostatci čak tri mitreja– u Sincu, Čoviću i Kraljevom stolcu!


Ljetna je večer krajem 2. stoljeća nakon Krista. U Mitrinom svetištu u Rajanovom Griču kod Čovića večeras se održava mitraistički obred. Znate li kako ćemo prepoznati Mitrino svetište? Tražimo stijenu ili pećinu, jer Mitra je rođen iz kamena. Eno je! Pod zvjezdanim svodom, u prostranoj ravnici ističe se velika stijena okružena crnim siluetama.

Dok se približavamo svetištu, svjetlost malih lojanice pleše po reljefu u stijeni. U živi kamen uklesan je prizor: Muškarac s frigijskom kapom i mačem pobjedonosno gazi bika. Ovaj reljef prikazuje najvažniji događaj Mitrinog kulta – trenutak u kojemu je Mitra ubio bika.

Zašto je Mitra žrtvovao bika? Priča ide ovako… Mitra je bio mlad i snažan bog svjetlosti. Prema nalogu boga Sunca žrtvovao je bika kako bi iz bikove krvi i mesa potekao život na zemlji. Nakon gozbe bikovim mesom, Mitra i Sunce uzašli su na nebo. Mitra je pokrenuo silazak ljudskih duša na zemlju, a Sunce ih vraća među zvijezde.

Ispod stijene okupilo se dvadesetak osoba. Obred može početi… Glavnu riječ ima jedan snažan čovjek zaogrnut u plašt crvene boje. Na glavi nosi frigijsku kapu, baš poput Mitre. To je Pater, vođa ove male zajednice. Ispred njega kleči nagi mladić. On danas postaje novi član zajednice i prolazi prvi od sedam stupnjeva inicijacije. Pater je jedini dostigao sedmi stupanj.

Jeste li primijetili da u ovoj zajednici nema niti jedne žene? Za razliku od drugih kultova tog vremena, mitraizam je bio rezerviran samo za muškarce, a sljedbenici kulta bili su povezani poput braće.

Inicijacija novog člana je završila i počinje drugi dio obreda  – gozba. Članovi kulta blaguju vino i kruh, u spomen na gozbu Mitre i Sunca nakon žrtvovanja bika. Znate li zašto je Mitra u to vrijeme bio toliko popularan?

Mitraizam su u Gacku donijeli  rimski trgovci i državni službenici, robovi, oslobođenici. Na službi u stranoj zemlji, daleko od svog doma… U kultu koji naglašava bratstvo i solidarnost članova zajednice, ne neki način pronašli su novu – obitelj.

Drugi razlog je sve vremenska ljudska potreba za utjehom i sigurnosti, u strahu od neizvjesnosti smrti. Članovi Mitrinog kulta vjerovali su da će, ako budu slijedili 7 stupnjeva inicijacije i živjeli po moralnim načelima, njihove duše stići u nebo, među zvijezde…

Nemojte nikome pričati što ste večeras vidjeli. Mitraistička vjerovanja i obredi bili su strogo čuvana tajna koju poznaju samo članovi kulta. Toliko dobro čuvana, da je i dan danas arheolozi ne mogu do kraja odgonetnuti! Jedno je sigurno – Gačani su s posebnom pažnjom štovali  boga Mitru. Da ste živjeli prije 1800 godina u Lici, možda biste i vi bili – mitraisti!


 

Izvori: Željko Miletić: Mithras Sol. Archaeologia Adriatica 1 (2007), 129-143, Petar Selem, Mitraizam Dalmacije i Panonije u svjetlu novih istraživanja, Historijski zbornik, god. XXXIX (1), str. 173.-204., (1986)

Foto: Naša Lika

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close