Grad ZagrebScena

Arheološki muzej u Zagrebu danas posjetiteljima poklanja besplatan ulaz

Na Dan Arheološkog muzeja u Zagrebu, kojim se 10. veljače obilježava 158. obljetnica rođenja Josipa Brunšmida, nekadašnjeg ravnatelja tog muzeja i prvog profesora arheologije u Hrvatskoj, ulaz u muzej bit će besplatan.


Posjetitelji će taj dan imati priliku razgledati aktualnu izložbu Aquae Iasae, koja predstavlja rezultate istraživanja rimskog naselja s područja današnjih Varaždinskih Toplica provedenih od 2011. do 2014. Tada su pronađeni brojni natpisi, skulpture i reljefi te velika količina rimskih kovanica koje su od 1. do 4. stoljeća bile ubacivane u sveti izvor.

Osim kamenih spomenika izložena je keramika, staklo, metal te 3D rekonstrukcije izgleda kompleksa u raznim fazama izgradnje, a prezentirano je i samo arheološko istraživanje te konzervatorsko-restauratorski radovi.

Dostupan i upravo završeni novi stalni postav

Za posjetitelje će biti dostupan i upravo dovršen stalni postav antičke zbirke i postav jedne od najvećih numizmatičkih zbirki, a moći će i uzeti suvenir Vučedolske golubice ispisan na 3D pisaču, koji je za tu prigodu postavljen pored najpoznatijeg hrvatskog pojedinačnog arheološkog nalaza, najavljeno je iz Muzeja.

U muzejskoj trgovini posjetitelje će dobiti plakate i publikacije, a moći će ostvariti i popust na dio suvenira.

Pročitajte više na telegram.hr


Foto: Wikimedia Commons

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close