DogađanjaVijesti

Arheološki muzej: U potresu stradao unikatni japodski privjesak iz Kompolja

U OBLIKU ŽENSKE GLAVE

Tijekom niza potresa 22. ožujka 2020. godine stradao je jantarni privjesak u obliku ženske glave, jedan od samo tri takva predmeta koja se čuvaju u Japodskoj zbirci, priopćio je u petak Arheološki muzej u Zagrebu.


Konzervatorsko-restauratorski laboratorij zaprimio je četiri ulomka slomljenog jantarnog privjeska u obliku ženske glave, a preliminarnim pregledom utvrđeno je kako su to svi dijelovi privjeska.

“Iako su ulomci izuzetno malih dimenzija, bit će moguće njihovo spajanje tako da će nastala oštećenja biti minimalno vidljiva. Profil glave s lijepo oblikovanom linijom nosa, usana i brade ostat će nepromijenjen”, stoji u priopćenju.

Japodska zbirka zasebna je cjelina unutar Pretpovijesnog odjela Muzeja, a sadrži brončanodobne i željeznodobne predmete s prostora Gorske Hrvatske gdje su u pretpovijesti obitavali Japodi.

Ova unikatna jantarna glavica pronađena je u grobu 47 nekropole u Kompolju kod Otočca tijekom istraživanja koje su 1956. godine proveli djelatnici Muzeja. U tome su grobu pronađene dvije fibule ukrašene jantarnim zrnima, zrno jantara s luka fibule, više od 100 manjih zrna jantara različitog oblika, zrno jantara u obliku ptice, zrno jantara u obliku ljudske figure, jedno nedovršeno zrno jantara te tri zrna jantara u obliku ženskih glava.


 

Komentari

Komentara


Foto: Arheološki Muzej u Zagrebu / Facebook

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close