ZnanostGrad ZagrebScena

Arheološki dragulj Zagreba: Zagrebačka lanena knjiga i mumija

Riječ je o najdužem zapisu na etruščanskom jeziku ikada pronađenom, tzv. Zagrebačka lanena knjiga.


Dana 22. srpnja 1862. godine dovršen je dogovor kojim je u Zagreb poslan jedan od njegovih danas najvrjednijih arheoloških spomenika – tzv. Zagrebačka lanena knjiga. Riječ je o najdužem zapisu na etruščanskom jeziku ikada pronađenom. Zapis se nalazi na lanenom povoju kojim je bila omotana jedna egipatska mumija, koja je istom prilikom također darovana Zagrebu.

Kako je u Zagreb dospjelo to bogatstvo? Naime, jedan austrijski činovnik hrvatskog podrijetla – Mihael Barić – kupio je oko 1848 . ili 1849. godine, prilikom boravka u Egiptu, jednu mumiju i donio ju je u Beč u kojem je živio. Već je u Barićevom stanu mumija bila smještena tako da su povoji bili odmotani i zasebno izloženi. Međutim, u to doba nitko još nije znao da se radi o vrijednom etruščanskom natpisu. Barić je pred smrt izrazio želju da mumiju i njene povoje naslijedi neka od hrvatskih institucija – bilo Akademija, bilo Narodni muzej. Za ostvarenje te želje pobrinuo se pokojnikov brat – Ilija Barić, inače svećenik i župnik, u dogovoru s Ivanom Mažuranićem. Nakon što su obavljene formalnosti oko osiguranja prijevoza iz Beča u Zagreb, transport je izvršen željeznicom i kolima, u tri sanduka, a sve je pristiglo u Zagreb vjerojatno već prije 25. srpnja te godine.

Pročitajte više na povijest.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: turistplus

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close