Turizam

ARHEOLOŠKA ATRAKCIJA NOVALJE Sedamdeset metara rimskog vodovoda otvoreno za javnost!

Arheološka atrakcija Novalje ovo ljeto otvara vrata za posjetitelje željne adrenalina!


Gradski muzej u Novalji, osim bogate etnografske zbirke te izložbi poznatih i manje poznatih hrvatskih umjetnika različitih izričaja, poznat je i po tzv. Talijanovoj buži, jedinstvenom antičkom vodovodu iz 1. stoljeća čiji se ulaz nalazi u podrumu muzeja.

Radi se o podzemnom kanalu – tunelu dugačkom oko 1,2 km koji je sagrađen u 1. stoljeću naše ere, kad je Novalja bila značajna luka na putu od južnog Jadrana prema antičkom gradu Aquileji. Tunel je služio za napajanje mjesta vodom iz izvora u obližnjem Novaljskom polju, a kako je sagrađen u vrijeme kada je na ovim područjima vladalo Rimsko carstvo, domaći stanovnici zovu ga Talijanova buža.

Najznačajniji arheološki lokalitet iz antičkog doba u Novalji

Bez modernih instrumenata koji su nam danas poznati, graditelji su iskopali tunel u živoj stijeni koji cijelom dužinom ima lagani pad. Prosječna širina iznosi mu oko 60 cm, a visina varira od 120 cm do 220 cm te najvećim dijelom tunela iznosi oko 170 do 180 cm. Vodovod ima 9 nadzemnih otvora (odušnika) koji su izgrađeni za potrebe probijanja tunela, a u njihovim se zidovima i danas vide utori za vrhove stopala namijenjeni ulasku ili izlasku iz podzemnoga kanala. Na mjestima gdje su graditelji nailazili na manje pukotine u stijenama i na manje pećine tunel se podzidavao suhozidom, ciglama i žbukom. Vodovod je prohodan u čitavoj dužini do osmog otvora kod kojeg se nalazi mala brana koja zadržava vodu da ne dotječe dalje, a od osmog otvora do kraja kanala tunel je ispunjen vodom u visini od oko 1 metra.

Antički vodovod, najznačajniji arheološki lokalitet iz antičkog doba u Novalji i jedini objekt takve vrste na hrvatskoj obali Jadrana, ovog ljeta je otvoren za posjetitelje. Uz sigurnosnu opremu muzeja sedamdeset metara tunela moguće je razgledati svakim danom od 7:00 – 22:00 sata.

Posjetite Gradski muzej u Novalji i razgledajte ovu jedinstvenu arheološku atrakciju!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: TZ Grada Novalje

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close