Lifestyle

APSURD: Samozaposleni po novom Zakonu SAMI SEBI MORAJU BLOKIRATI RAČUN?!?

Vlada RH krajem lipnja ove godine uputila je u saborsku proceduru izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika, kojim je navodno trebala olakšati situaciju radnicima koji ne primaju plaće.

No prema tom Zakonu, koji je stupio na snagu 1. rujna, “zaštitili” su i radnike koji su sami sebi ujedno i poslodavci, na način da ih prisiljavaju da putem Financijske agencije sami sebi plijene novac s poslovnog računa tvrtke i ovrhom prebacuju na svoj tekući račun.

Znači, imate firmu u kojoj sami radite, zakasnili ste s isplatom plaće, i dužni ste podnijeti zahtjev za prisilnu naplatu Financijskoj agenciji.

Ako to ne učinite, Ministarstvo financija obavještava Inspektorat rada, koji izdaje rješenje kojim nalaže Fini da vam obustavi iznos minimalne plaće, od 3029,55 kuna (bruto I), dok sami sebi ne pošaljete ovrhu.

Ako tvrtki u međuvremenu sjedne novac na račun, Fina ga obustavom “skida” s računa, a poslodavac koji je ujedno i radnik, nakon toga putem ovrhe blokira vlastiti račun. Naravno, Fina za svoje usluge “čuvanja” novca naplaćuje naknade koje iznose nekoliko stotina kuna.

Nakon što si je radnik-poslodavac blokirao račun, mora kod Fine dobiti potvrdu (koja košta 50 kuna) da si je uspješno blokirao račun, te tu potvrdu šalje Inspektoratu rada.

Inspektorat, nakon što zaprimi potvrdu da je pokrenuta ovrha, obustavlja postupak, te se ukida obustava Fine, a propisani iznos minimalne plaće od oko 2400 kuna sjeda na račun radnika-poslodavca.

Više čitajte na index.hr. 


Foto: mojposao

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close