Tech

Apple Music: novi Appleov glazbeni servis

Steve Jobs i Apple su s online glazbenom trgovinom u potpunosti promijenili glazbeno tržište i način distribucije glazbe te je iTunes godinama dominantna platforma za kupovinu pjesama i albuma.


No, s godinama su se tržište i korisničke navike promijenili te sve manje korisnika danas kupuje glazbu, već je iznajmljuju putem glazbenih servisa poput Spotifyja ili Deezera na kojima mogu pronaći milijune pjesama. Glazbu mogu slušati putem internetskih stranica ili aplikacija, a mogu je skinuti i na računala i mobilne uređaje, ali pjesme mogu slušati samo dok plaćaju pretplatu (odnosno, neki servisi omogućuju financiranje reklamama). Sve veća popularnost ovakvih servisa utjecala je na tržište digitalne glazbe na kojem je 2013. godine prvi puta zabilježen pad još od lansiranja iTunesa, dok je tijekom istog razdoblja zarada od streaming glazbenih servisa porasla za oko pedeset posto.

U Appleu su se odlučili prilagoditi ovoj situaciji te su prošle godine platili 3,2 milijarde dolara za kompaniju Beats koja je, osim po proizvodnji slušalica, poznata i po svom glazbenom streaming servisu. Na temelju ovog servisa Apple za nekoliko dana na WWDC konferenciji planira predstaviti vlastiti glazbeni streaming servis (prema nekim glasinama, ime ovog servisa bit će Apple Music) čija bi cijena trebala iznositi deset dolara mjesečno (za američko tržište naravno). Prema nekim glasinama Apple je nekim popularnim glazbenicima poput Taylor Swift i Florence and the Machine ponudio ekskluzivne ugovore kako bi ih privukli na Apple Music koji bi mogao postati jedini streaming servis na kojima bi mogli slušati glazbu ovih izvođača. Inače, ovim tržištem trenutno dominira švedski Spotify koji ima više od 60 milijuna aktivnih korisnika diljem svijeta i koji je prošle godine držao skoro polovicu ovog tržišta te je za očekivati da će se, nakon predstavljanja Apple Musica, broj njihovih korisnika smanjiti.


 

Tekst: zimo.dnevnik.hr
Foto: limptincmusic.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close