Karlovačka županijaZdravlje

Apel načelnice karlovačkog Stožera: “Nemojte skrivati kontakte!”

U Karlovačkoj županiji potvrđeno je 60 novooboljelih od covida, umrle su četiri starije osobe, što je ukupno 3285 oboljelih i 92 umrlih, podatci su Stožera civilne zaštite s redovite konferencije utorkom na kojoj su najavljene i epidemiološke promjene.


Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nikša Antica, koji po ovlastima Stožera civilne zaštite koordinira radom svih triju bolnica u Karlovačkoj županiji, rekao je da se pacijenti razmještaju iz triju bolnica jer će ogulinska, po odluci Ministarstva zdravstva, u cijelosti biti covid bolnica.

U Ogulin se prevozi 20 covid pozitivnih pacijenata s neurološkog odjela dugoreške Specijalne bolnice za produženo liječenje, a u Dugu Resu palijativni pacijenti iz ogulinske bolnice. Iz Ogulina u Karlovac dolaze dijalizirani pacijenti i slično, sve prema detaljnom protokolu o međusobnim postupanjima tih triju bolnica, koji je napravljen ovih dana nakon temeljitog sagledavanja stanja.

Načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar obećala je da će, ako brojke budu povoljne, od Nacionalnog stožera nakon 21. prosinca zatražiti popuštanje mjera te je pozvala građane na odgovornost u vezi s obiteljskim okupljanjima, na poslu i drugdje, a posebno pri prijavi kontakata epidemiolozima.

Nije normalno da smo ranije prosječno po oboljelom imali deset, 15 pa i 20 kontakata, a sada nula ili po njih nekoliko. Nemojte skrivati kontakte, skrivanjem produžujemo širenje zaraze i restriktivne mjere. Treba znati da sa zatvaranjem kafića nisu u problemu samo njihovi zaposlenici, već i dobavljači, proizvođači, poljoprivrednici, cijeli sustav ovisi o odgovornosti pojedinaca, a samo obuzdavanje širenja zaraze jamstvo je da se poslije 21. prosinca restriktivne mjere neće produžavati”, poručila je Hajsan Dolinar.

Načelnik karlovačke Policijske uprave Darko Bratić pozvao je građane da poštuju sve mjere kako bi se izbjegli bilo kakvi drastični postupci. On ne očekuje da će se nešto dramatično događati jer će policija i dalje postupati u skladu sa zakonima.

To znači da nećemo ljudima upadati u domove, ne drugačije nego do sada, sa sudskim nalogom ili bez njega, sve sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, te kaznenom i prekršajnom zakonu. Visine kazni za kršenje epidemioloških mjera bit će poznate u petak, s izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti”, rekao je Bratić i potvrdio da policija jedina ima ovlast zadržati nekoga i utvrditi njegov identitet, pa tako i onoga tko ne nosu masku.

Načelnik Bratić poručio je svim radnicima i učenicima koji zbog školovanja svakodnevno prelaze državnu granicu da se o svemu mogu informirati na broju 192, te je podsjetio da posjet turista Hrvatskoj trenutačno nije moguć bez testa negativnog na covid-19 ili samoizolacije nakon ulaska u državu.

Policija ovih dana, rekao je Bratić, provodi nadzor nad zatvorenim ugostiteljskim objektima zbog poštovanja zabrane rada ali i zaštite objekata kako ondje ne bi bio netko tko ne treba.

Stožer se dogovorio o rasporedu inspekcijskog nadzora poslovnih subjekata po gradovima i općinama, a on je, kako je rekla Hajsan Dolinar, “tajan iz razumljivih razloga”.

Karlovačka županija nabavila je 2000 antigenskih testova, koji su danas stigli, te od četvrtka svakim radnim danom počinju testiranja u Karlovcu, Ogulinu, Dugoj Resi, Slunju, Ozlju i Vojniću.

Nastava se i dalje održava u školama jer je u svim srednjim školama 40 učenika pozitivno na covid-19, a u osnovnima 19, te će se nastava na daljinu organizirati samo ondje gdje bude potrebno.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić najavio je da se brisevi onih koji dođu bez uputnice, zbog smjenskog rada obiteljskog liječnika, neće analizirati ako naknadno ne stigne i uputnica jer neki dolaze na testiranje na svoju ruku, čime uzimaju mjesto onima kojima je test potreban.

Razlog tom pooštravanju je priljev pacijenata, po 400 na dan, iako je kapacitet laboratorija 200 na dan, zbog čega se uvela i noćna smjena. Rasterećenje se očekuje s početkom antigenskog testiranja na šest mjesta u sklopu domova zdravlja i u bolnicama.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close