EkoGrad ZagrebTech

APEL IZ MORSKIH DUBINA Što rade kitovi na glavnom zagrebačkom trgu?

U centru Zagreba, tik do spomenika bana Josipa Jelačića, uočena su dva primjerka golemog morskog sisavca. Dojava o kitovima stiže iz Greenpeacea, a riječ je o majci i mladunčetu koji su, poručuju aktivisti, u glavni grad “doplivali” kako bi pronijeli glas o najezdi plastike u morima i oceanima.


Aktivisti Greenpeacea na središnjem zagrebačkom trgu predstavili su šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora prepunog plastičnog otpada. Kampanjom se želi podići svijest o tome da naša mora i bića koja u njima žive trpe posljedice onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu.

Donošenje europske Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu, koje je u tijeku, jedan je od oblika borbe protiv sve veće najezde plastike.

Voditeljica kampanje Greenpeacea Petra Andrić istaknula je da ovom akcijom žele potaknuti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da se založi za ambicioznije mjere Direktive te njezinu provedbu u što kraćem roku te da posebna odgovornost leži i na proizvođačima i tvrtkama koji na tržište plasiraju ogromne količine plastične ambalaže i jednokratne plastike općenito.

Plastika koja zatrpava naše plaže i naše živote traži i naš individualni angažman. Svatko od nas može pridonijeti rješavanju problema jednostavnom promjenom navika. Danas se ovdje posebno osvrćemo na plastične vrećice koje su sveprisutne i svojevrsni su simbol onečišćenja plastikom, a vrlo lako ih je zamijeniti: potrebno je samo prije izlaska iz kuće ponijeti platnenu vrećicu sa sobom, zaključuje Andrić.

Građani će moći tijekom cijelog dana potpisivati peticiju, izračunati svoj plastični otisak i saznati kako jednostavnom promjenom navika mogu spriječiti dotok velikih količina plastike u more.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Nevio Smajić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close