Turizam

Apel HGSS-a na upravu nacionalnog parka sjeverni Velebit

U nedjelju u 19:10 sati, od službe nadzora Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, HGSS Stanica Gospić zaprimila je poziv za pomoć.


Radilo se o nestanku dvije ženske osobe, majka i kćer, u dobi od 49 i 13 godina. Zajedno s njima bio je i otac koji je u jednom trenutku zastao predahnuti dok su majka i kćer nastavile dalje. Nakon nekoga vremena, otac je shvatio kako ih nema i obavijestio o tom djelatnike Nacionalnog parka. Po informacijama oca, njihov plan bio je prošetati poučnom stazom od Zavižana prema Babić Siči i vratiti se natrag. Kako se primicala večer i vrijeme pogoršavalo, a osobe bile neadekvatno opremljene, točnije u ljetnoj obući i odjeći, bez imalo vode i mobitela, bilo je potrebno hitno intervenirati i pokušati ih pronaći što je prije moguće. U akciju odmah kreće 11 spašavatelja s tri vozila, a priključuju im se i 2 djelatnika Nacionalnog parka. Podijeljeni u 4 tima kreću u potragu u 4 pravca. Nakon sat vremena pretrage oko 22 sata spašavatelji pronalaze majku i kćer vidno iscrpljene, dehidrirane, pothlađene i ustrašene. Kako su bile u kratkoj ljetnoj odjeći, njihovo jedino utopljenje bila su dva psa koji su ih grijali u trenutku pronalaska. Nakon utopljavanja, okrijepe i ponešto razgovora zajedno su krenuli prema izlazu na cestu koja vodi prema Zavižanu.

Ovo nije prvi slučaj da se posjetitelji Nacionalnog parka gube na ovom području, a jedan od razloga uz ljudski faktor i neodgovorno ponašanje posjetitelja prema sebi, zasigurno je i loše označeno područje odnosno staze koje je potrebno bolje označiti, postaviti informativne table na ulazima i raskršćima s potrebnim informacijama poput: smjera, satnice i težine same staze. Vjerujemo kako će uprava Nacionalnog parka na naš apel reagirati i u skoro vrijeme odraditi potrebne radnje kao bi ovakvih ili moguće još težih slučajeva bilo što manje, a svima nama znatno lakše.

Pročitajte više na lika-express.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: HGSS stanica Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close