Film i TV

GOSPIĆ Ante Starčević u Knjazovu serijalu “Hrvatski velikani”

Hvaljena dokumentarno-zabavna serija Hrvatski velikani autora Roberta Knjaza na jedinstven, originalan i zanimljiv način spaja povijesne činjenice i zanimljivosti o najvažnijim osobama iz hrvatske nacionalne povijesti.


Kroz dvije sezone serijala gledatelji su imali priliku saznati neke nove i možda manje poznate činjenice o hrvatskim velikanima, a posljednja, šesnaesta epizoda serijala prikazana 13. svibnja na prvom programu HRT-a posvećena je hrvatskom političaru i književniku ličkog podrijetla Anti Starčeviću.

Tragom Ante Starčevića Robert Knjaz je posjetio brojne lokacije diljem Hrvatske vezane uz život Oca Domovine : od njegovog rodnog Velikog Žitnika, preko Karlobaga, Klanca, Rakovice, Jastrebarskog…pa sve do groblja u Šestinama na kojemu je Starčević pokopan.

O životu i djelu Ante Starčevića kroz emisiju su govorili Željko Holjevac s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Jasna Turkalj i Stjepan Matković iz Hrvatskog instituta za povijest, Katarina Mataija iz Državnog arhiva u Gospiću, Tatjana Kolak iz Muzeja Like i mnogi drugi.

Priča o Starčeviću počinje u Gospiću i Velikom Žitniku, a na početku emisije opisane su gospodarske i političke prilike u Lici i Hrvatskoj u 19. stoljeću. Ispričana je priča o zabranjenoj ljubavi Starčevićevih roditelja i o njegovom teškom djetinjstvo u oskudici. Nakon Žitnika emisija se seli u Karlobag gdje je živio Starčevićev stric Šime koji je izvršio veliki utjecaj na njegove političke i životne stavove. Klanac je još jedno značajno mjesto u Starčevićevoj biografiji jer je upravo u Klancu, nakon potresnog susreta s mladićem kojemu je vlast odrezala obje ruke, Starčević odlučio napustiti svećeničko zvanje i posvetiti život borbi protiv nepravde i za slobodu hrvatskog naroda.

U nastavku je opisan početak Starčevićevog javnog djelovanja, sukob s Vukom Karadžićem i osnivanje Stranke prava, a kroz citate sudionici emisije su ilustrirali program i političke stavove Ante Starčevića. Gledatelji su imali priliku saznati malo poznate činjenice i odgovore na zanimljiva pitanja poput: Kako je Stranka prava dobila ime?, Što je Starčević mislio pod pojmom “slavoserbi”?, Zašto je Starčević svoje knjige pisao na ekavici?, Zašto se nije pridružio Eugenu Kvaterniku u Rakovičkoj buni?

Jedan od najzanimljivijih dijelova emisije posvećen je izgledu (bradi), karakteru i privatnom životu Ante Starčevića. Sudionici emisije su otkrili da je Starčević živio asketskim životom i da se, poput Nikole Tesle, nikada nije ženio. Bio je jednostavan i skroman čovjek koji sav život posvetio književnosti i politici. Nakon anegdote koja kaže da je Ante Starčević u svome domu imao samo tri stolice, Robert Knjaz je u svom stilu proveo kratku anketu i upitao aktualne političare koliko oni imaju stolica.

Tijekom emisije ispričane su i brojne druge zanimljivosti i crtice iz Starčevićeva života poput činjenice da je jednom prilikom odbio veliki mito ili legende da je preko noći osijedio. Na kraju emisije gledatelji su imali priliku upoznati mladog i živog Antu Starčevića, elektrotehničara iz Žitnika koji nosi ime i prezime svog pradjeda.

Cijelu emisiju pogledajte na hrti.hr!

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: HRT screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close