LokalnaPolitika

Ante Kovač: Ove izbore mogu izgubiti samo oni koji su ih isprovocirali

Načelnik općine Plitvička Jezera i treći na kandidacijskoj listi Nezavisne liste Bura promjena Ante Kovač, po običaju bez dlake na jeziku, komentirao je predizbornu kampanju za Županijsku skupštinu i za izbore, koji su bili, kako kaže nepotrebno isprovocirani zaslugom HDZ-a.


Kovač je među prvima ocijenio kako su ovi izbori u znaku borbe dva HDZ-a, starog i novog, iako to u HDZ-u ne žele prihvatiti. Borbi bivšeg i izbačenog člana HDZ-a, župana Darka Milinovića i predsjednika ‘novog’ HDZ-a gledatelji su mogli svjedočiti u nedavnoj emisiji Otvoreno na HRT-u.

Tom prigodom je objavio na svojoj Facebook stranici: “Ako mene pitate svi su imali bolji nastup od dva HDZ-a. Nažalost, ono što im je uspjelo jest podijeliti sve ostale i uvući ih u svoje unutarstranačke sukobe. Rješenje je samo jedno, sve zajedno ih pogurati u ponor”.

“HDZ baka i HDZ djed ili borba fosila koji pričaju o budućnosti”

“Da je riječ o dva HDZ-a, to treba ponavljati. Jer ne možeš pustiti Milinovića u nezavisne kandidate. On je političar podvita repa koji trči do prvog zaklona i sada se kiti nezavisnima”, dodao je Kovač upitavši ‘kakvu to alternativu nudi HDZ?”. “Oni su gubitnici. To su stari i prastari HDZ. To je borba dva fosila koji pričaju o budućnosti. Trebalo bi ih zvati HDZ baka i HDZ djed. Nema tu ničega novoga, ima samo staro i prastaro”, kaže Kovač za LikaClub.

“Milinović i Šutić uništili su Ličko-senjsku županiju i oni ne mogu biti alternativa kad su uvijek bili jedno i bit će opet”, naglasio je. Što se tiče Milinovićevog glavnog rivala na ovim izborima, predsjednika ličkog HDZ-a Marijana Kustića, Kovač kaže kako ga poznaje iz svijeta sporta i smatra da “on ima želju nešto napraviti, ali očito HDZ ne može sam sebe pročistiti bez nekoliko poraza.

Imali su dvije godine vremena da se pročiste, ali oni uvijek dožive neku polovičnu katarzu. Ona se nekoliko puta dogodila na državnoj razini, a na županijskoj se tek događa. Prije dvadeset godina dogodila se prva. Tada sam čak bio toliko naivan i glasao sam za Sanadera i to mi je ujedno bio i zadnji put. On je počistio one koji su govorili ‘tko je jamio, jamio je’ a onda je uveo još gori model – Fimi mediju i model izvlačenja novca po uzoru na talijansku mafiju”, kaže Kovač.

“To je problem HDZ-a. Nikada ne počiste do kraja i onda se nameću kao da će oni uvesti red. HDZ je, na žalost, glava puna ušiju. Nešto se s vremena na vrijeme počisti, ali uvijek ostave neku uš koja ih vrati na početak. Ali su, na žalost, još sposobni podijeliti one koji su kontra njih tako da sada imate deset lista, a to, naravno, odgovara HDZ-u”, ističe Kovač.

“Šutić kao mačak iza peći – uvijek odnekud proviri”

Smatra da Kustić očito nema dovoljnu moć i potporu stranke da jednoga Šutića pošalje u mirovinu. “Ako je Šutić alternativa za Milinovića onda je najbolje ukinuti takvu Ličko-senjsku županiju. Ne samo da Kustić nema tu moć nego na listu stavlja čovjeka poput njega, čovjeka koji je dobio nekoliko otkaza u javnim i državnim firmama, ubio je čovjeka, oca troje djece, sa službenim automobilom, a kaznu odslužio društveno korisnim radom u istoj zgradi u kojoj je bio ravnatelj Doma zdravlja”, rekao je Kovač.

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković, uz sve zasluge njegove Vlade za koju smatram da ima nekoliko jako dobrih ministarstava, ne smije to sebi dopustiti”, smatra Kovač dodajući da “jedino ako ne zna tko je on i ako je Šutić kao mačak iza peći provirio glavu da bi se slikao s premijerom. Ali, upravo je nevjerojatno da čovjek takve biografije prođe ispod radara. Lakše je ući s kalašnjikovim u Pentagon”, ističe Kovač.

“I na nepotrebne izbore potrebno je izaći”

Komentirajući HDZ-ovu listu na kojoj ima 18 branitelja, Kovač kaže kako vjerojatno zbog toga nisu na listi imali zakonsku kvotu žena na listi, zbog čega sada moraju platiti kaznu. Smatra da “svaki branitelj pojedinačno ima svoje osobno pravo izbora, međutim, ono što ne bi trebali dopustiti jest da ih stranke koriste za dnevnu politiku, pogotovo one koje su uništile Liku koju su oni oslobodili”.

Što se tiče programa, Kovač ističe kako su ovo “izbori u kojima program ne igra ulogu”. “Ovo su izvanredni izbori i nemam što obećavati. Projekti su započeli. Birači imaju naš program od prije dvije godine s liste STOP. Značajan postotak toga smo ispunili ili smo na putu da ispunimo. Sada smo na pola mandata i taj općinski program od prije dvije godine i dalje provodimo”, ističe Kovač i naglašava:

“Ovo su izbori političkog karaktera gdje se vodi borba nekih starih i novih ljudi, a ti novi su upali u zamku unutarstranačkih sukoba u HDZ-u”, istaknuo je dodajući kako “još nije kasno da shvate da mogu dalje zajednički bez onih koji su krivi za ovakvo stanje u Ličko-senjskoj županiji i koji su upravljali njome. Nalazimo se svi skupa pred teškom činjenicom, a to je motivirati birače da izađu na izbore koji nisu bili potrebni. Ali, upravo to i jest kvaka. Oni računaju na nezainteresiranost birača i zato je potrebno izaći i na ‘nepotrebne’ izbore jer jedino tako se može učiniti korak dalje”.

Na fotografiji: Stjepan Kostelac, Ante Dabo, Ante Kovač

“Nije uvijek najvažnije biti na istoj listi, nego imati iste ciljeve”

Što se tiče odnosa Bure promjena i Karla Starčevića, koji je bio nositelj liste Bure promjena na redovnim izborima kada je HDZ srušen s trona u mnogim mjestima u Županiji, Kovač kaže kako “nije toliko bitno ide li Karlo Starčević mimo Ante Dabe, Stjepana Kostelca i Ante Kovača. Bitno je da imamo zajedničke ciljeve, a ja se nadam da se od ciljeva nismo odmakli”. Naglasio je da politici nisu važni samo obećanja i principi nego i umijeće da taktikom ‘okolo, okolo pa na mala vrata’ dođeš do cilja koji si obećao narodu. To će narod jednog dana shvatiti makar prošao preko trnja napada i nerazumijevanja”, uvjeren je Kovač.

“Narod sigurno ne može shvatiti svaki potez nekog političara niti mu ga političar može uvijek javno objasniti, ali je bitno da nakon četiri godine mandata, kad se podvuče crta, narod kaže ‘ovaj nas nije prevario, ovaj je ispunio veliki postotak svojih obećanja'”. I narod mora konačno sam sebi pogledati u lice i priznati da je u konačnici za sve kriv baš narod i dugogodišnji krivi izbori. Jako je bitno da narod sam sebi prizna da su političari slika i prilika nas svih skupa, ni bolji ni lošiji. Jedino upornim izlascima na sve izbore narod može popraviti sliku o samome sebi”, kaže Kovač.

“Dolazak ministara kao još jedni bijeli bubrezi Ličanima”

Odgovarajući na pitanje hoće li HDZ-u pomoći ministri koji dolaze na njihove skupove u Liku, Kovač je rekao kako Plenkovićeva Vlada ima nekoliko dobrih ministarstava. “Uz blagoslov ministra Ćorića mnoge smo stvari napravili na području Plitvica. Nitko ne želi umanjiti stvari koje su dobre, međutim, HDZ ima jednu staru naviku da narod smatra priprostim i tupavim. Slanja ministara, izlazak strojeva na gradilišta prije samih izbora i priče o tome gdje si bio 91.-e narod više ne puši tako da se na dolazak ministara može gledati kao na još jedne bijele bubrege koje HDZ Ličanima donosi po tko zna koji put”, kaže Kovač.

Prema njegovom mišljenju, ovi izbori su vrlo bitni i za gospodina Plenkovića zato što puno bolje Vlada Hrvatskom nego HDZ-om i to je njegov osnovni problem jer mu se može dogoditi lavina lokalnih šerifa diljem Hrvatske koji nikako ne mogu prihvatiti gazdu Europejca. “Ja mu osobno želim da ispliva iz tih stvari, ali to ne može ako stavlja Šutića na listu novog HDZ-a”, ističe Kovač.

“Izbore mogu izgubiti samo oni koji su ih isprovocirali, a Milinović je prošlost bez obzira na rezultat”

Prognozirajući rezultate izbora Kovač kaže: “Ove izbore mogu izgubiti samo oni koji su ih isprovocirali. Ako iza 10. ožujka ne bude drugog, pa i trećeg kruga, onda su pobjedili oni koji su smatrali da do izbora nije trebalo ni doći. Ako dođe do drugih, onda će doći i treći izbori, a onda su ovo izbori za bevandu, a bevandu je nekad dobro i izgubiti da bi se netko usudio igrati za janjetinu”, slikovit je Kovač.

Kovač kaže kako se na njegovom Facebook profilu može provjeriti kako je sve sam predvidio. “HDZ funkcionira na način čopora vukova. Kad netko ugrize vođu čopora, onda na njega krene cijeli čopor. I gospodinu Milinoviću sam predvidio u trenutku kada je pobijedio u prvom krugu i izgledao nedodirljiv, da je propali političar i da će ga iscipelariti njegovi”, kaže Kovač dodajući da se to događa po povijesnim zakonitostima. Dogodilo bi se i bez nezavisnih, a ovako će se samo ubrzati.

“Bez obzira na izborni rezultat njegova je sudbina zapečaćena, ali je vrlo moguće da je HDZ sam sebi život zakomplicirao i usporio ono što se događa po prirodnim zakonima. Da si najbolji, dosadio bi za 20 godina. Odlika samo velikih je da odu na vrijeme. Vrijeđa me kad mi netko kaže da mu držim stranu. Korenica i općina Plitvička Jezera uvijek su smatrani nekakvom kolonijom iz koje treba izvući materijalna i druga sredstva, a nikada nisu bili ravnopravan partner. Jedan od mota Bure promjena na ovim izborima je da smo konačno ravnopravna općina u nekakvoj pravednijoj županiji i imamo čak šest svojih predstavnika na županijskoj listi Bure promjena”, naglasio je Ante Kovač.

“Nemoguće je zbrojiti lokalne izbore da bi se predvidjeli rezultati županijskih, Znam da je velika većina manjinaca na lokalnim izborima glasovala za mene, ali ovo nisu izbori za načelnika. I nositelj liste Živog zida je iz općine Plitvička Jezera. On je moj dobar prijatelj i pozdravljam njegovu pojavu u politici, bez obzira što imamo isto biračko tijelo,. Najgore bi bilo da veliki broj lista završe ispod praga pa njihovi glasovi završe tamo gdje ne trebaju. Nadam se da će birači shvatiti da su svi ostali alternativa za dva HDZ-a. Nisam pesimist, u Otvorenom nije bilo tako crno i vidjelo se da imaju što reći i Dabo i Karlo i Franić i Rade Jug i da znaju kako. Narod im treba dati povjerenje, a oni moraju prevladati najčešći hrvatski problem – neslogu“, zaključuje Ante Kovač.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: LikaClub/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close