VijestiPolitika

Ante Franić: Starčević bi htio da se ne sazna da ima dogovor s HDZ-om, ali to je nemoguće

Dramatična događanja u vijećnici Županijske skupštine Ličko-senjske županije, koja su završila odgodom konstituirajuće sjednice za četvrtak, 11. travnja, komentirao je za LikaClub predsjednik ličkog HSLS-a Ante Franić.


“Sjećate li da postoji “ličko rukovanje. Jučer je lička demokracija dobila novi brand. Mislim na to kako je Karlo Starčević rekao da je HSP podržao tajno glasovanje da bi se znalo tko za koga glasa. To je taj novi brand”, rekao je na početku razgovora Ante Franić.

Na pitanje zašto je čelnik ličkog HDZ-a Marijan Kustić htio da se glasuje tajno, Franić kaže kako se “to zna”. “Starčević ima dogovor s HDZ-om, ali htio bi izbjeći da se to sazna jer bi htio zadržati image neutralnosti i samostalnosti, a to je nemoguće”, dodao je.

Smatra da je Ante Kovač iz Bure promjena vrlo dobro dijagnosticirao situaciju kada je pozvao vijećnike da izađu iz vijećnice oni koji ne podržavaju Kustića, jer će se onda znati tko ga podržava. “I na kraju se to i dogodilo. Vidjelo se tko ga podržava”, kaže Franić.

Na pitanje što će se dogoditi u četvrtak, čelni čovjek ličkog HSLS-a kaže kako će “HDZ naći način da se podrži Marijana Kustića, a onda će pričekati da se završe izbori za Europski parlament. Nakon izbora, HDZ će ići na rušenje proračuna i na nove izbore na kojima će se onda birati župan i nova skupština”, predviđa Franić.

Tvrdi da je ovo što se sada događa u Ličko-senjskoj županiji “borba frakcija HDZ-a”. “Ovo nisu bili pravi izbori. Pokazuje se što se događa s politikom kada ne postoji oporba. Taj model funkcionira u Gospiću gdje se jednoglasno donose odluke i to sada prenose na cijelu županiju. Općenito se smatra da je oporba suprotstavljena vlasti, ali ona je u svojoj biti kontrolni mehanizam vladajućih. To je zadaća oporbe”, rekao je Franić dodajući kako je “oporba u Lici uništena”.

“Medijski se prezentira da je oporba štetna, a to je opasnost ne samo za županiju nego i za cijeli politički sustav. Danas imamo samo frakcije HDZ-a i fiktivnu oporbu. Isti model dogodio se 2001. godine kada je HDZ Izgubio izbore jer su od 45 mandata osvojili 20. Tada je Starčević isto podržao HDZ i dao im većinu. Prema tome, odgovornost za stanje u Ličko-senjskoj županiji uvelike preuzima Karlo Starčević, jer je po drugi puta izigrana volja većine građana koja je na izborima pokazala da im je HDZ neprihvatljiv. Sada se opet događa isti slučaj”, kazao je Ante Franić dodajući kako je “Karlova opcija desnica na baterije koje mijenja HDZ”.

Na pitanje kako komentira izjavu Karla Starčevića kako će vijećnici HSP-a glasovati prema savjesti, Franić je dogovorio protupitanjem “a što će mu onda stranka?”. “Ako smo ista politička opcija, onda imamo zajednički cilj, a ne da svatko vuče na svoje”, rekao je Franić koji dovodi u pitanje ulogu Karla Starčeviće u procesu konstituiranja županijske skupštine.

“Karlo slovi kao jedan od pregovarača, a nije član skupštine. To je jako bitna stvar. Ako želiš odlučivati, uđi u skupštinu, imenuj se za mjesto predsjednika kluba pa pregovaraj u ime tog kluba, a ne izvan njega. To je nedemokratsko ponašanje, nemoralno je i politički neodgovorno”, bio je oštar Franić.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Screenshot/HRT

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close