LifestyleIzdvojeno

Anonimni vozač za Provjereno: “Najlakše im je doći preko Željave, tu je najslabija karika”

SVE JE UHODANO

Nakon što je Provjereno prošlog tjedna ispričalo kako se krijumčare migranti kroz Hrvatsku, javio se čovjek koji tvrdi da postoji još lakši i bolji način kojim se služe krijumčari.


Glava te hobotnice nalazi se u Bihaću, gdje poput nekog dispečera prima narudžbe za transfer unutar Hrvatske, uzima golem novac od migranata, i sve to preko legalne aplikacije, piše Provjereno.

I on je, kao i vozač iz prošle priče, prije nego što se obratio Provjerenom, sa svime upoznao policiju. Međutim, i na njegova su upozorenja kaže, iz policije samo odmahnuli rukom.

Ja sam primijetio da jedna te ista osoba svaki dan naručuje desetke i desetke transfera za druge putnike, ne za sebe osobno. U mom slučaju pojavljivala se osoba s imenom Mick.

Radi se o jednom čovjeku koji je i sam migrant koji se nalazi u Bihaću. On je u neku ruku dispečer, osoba koja naručuje te transfere, za to uzima popriličnu naknadu i za možda deseti dio novca koji dobije on plaća legalno putem aplikacija transfere tih osoba“, govori muškarac koji je htio ostati anoniman.

‘Ja sam vozio četiri osobe iz Nacionalnog parka Plitvička jezera, s parkinga broj dva, sasvim legalan ulaz. Nikakva skrivanja tu nije bilo, ljudi su došli i ja sam ih ukrcao. Prvo mi je bilo sumnjivo to što nemaju prtljagu. Tijekom vožnje stupio sam s njima u komunikaciju. Bili su iz Alžira, rečeno mi je da nemaju prtljagu jer su turisti. Nakon kratkog vremena otvoreno su počeli pričati o čemu se radi”, ispričao je.

Tijekom troipolsatne vožnje sve su mu ispričali.

Biraju tu rutu jer im je najlakše doći do Plitvičkih jezera preko Plješivice, bivšeg vojnog aerodroma Željava. Tu imaju svoje kontakte koji ih propuštaju ili je tu najslabija karika u čuvanju pograničnog dijela, a u mjestu Gornja Nugla, to je iza Učke masiv Ćićarije, opet imaju dobre veze”, kaže anonimni muškarac.

Te ih veze propuštaju ili odvoze preko Slovenije do talijanske granice, koja je na svega jedan sat udaljenosti. Sugovornik je ispričao da je svaki migrant osobi u Bihaću platio 1500 eura.

Osjetio sam potrebu da o svemu obavijestim policiju, da im predočim sve te detalje i detalje budućih transfera. U početku sam bio saslušan, predočio sam sve podatke, a kasnije mi je dano do znanja da se ne petljam u to, da se maknem i ne čeprkam po svemu tome”, tvrdi ovaj vozač.

Više na dnevnik.hr.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close