Crtice iz povijesti: početak anesteziologije u Hrvatskoj

LIKACLUB

Povijest moderne ansteziologije u Hrvatskoj počinje 13. ožujka 1847. godine kad je izvedena prva operacija uz etersku anesteziju.


Važno je napomenuti da je takva anestezija u Hrvatskoj primijenjena samo pet mjeseci nakon prve uporabe etera kao anestezijskog sredstva u svijetu.

Pioniri anesteziologije u Hrvatskoj bili su zadarski liječnici Cezar Pellegrini-Danieli, Jerolim Definis i Toma Fumegallo i Ivan Bettini. Svi su studirali na stranim sveučilištima što im je omogućilo da budu u toku najmodernijih metoda i tehnika ondašnje medicine. Zadar je općenito prednjačio na polju medicine, pa je upravo u Zadru otvorena prva škola za primalje (1821.) i prva organizacija Crvenog križa (1878.).

Navedeni liječnici odlučili su uz etersku narkozu operirati ženu od 80 godina koja je patila od ukliještene kile (inkarcerirana hernija). Pacijentica je uspješno operirana, a eterska se anestezija počela primijenjivati i u drugim hrvatskim gradovima.

Inače, riječ anestezija dolazi od grčkih riječi an estos što znači „bez osjećaja“ ili „izvan osjećaja“). Prije eterske anestezije upotrebljavala su se razna sredstva, od marhiuane do opijuma do dušikovog oksida i kloroforma.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: povijest.hr | Foto: poliklinika-boic

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u