KolumneDnevnik slučajnog prolaznika

Anđeli među nama

Baka je kao druga mati. Voli dvostruko, razmazi stostruko. Prabaka još i više. Sjećam se svoje prabake Janje, od milja Vuke, po djevojačkom prezimenu Vukšić. Rođena je krajem devetnaestoga stoljeća, upamtila oba svjetska rata, a u drugom je ostala udovica. U njezinu životopisu naizgled nema ništa posebno ni zanimljivo. Nije završila velike škole, niti je znala učeno razglabati o tajnama života, ali je u svome kutku svemira slutila i znala ono životno.

Pogled bi mi znao zastati na njezinu zapešću, gdje ni starost nije skrila utetovirani križ. Bio je to običaj još iz turskih vremena, kako bi se i tim izvanjskim znakom obilježilo tko si i čiji si. A pošto sam prabaku volio i uz nju činio prve korake, znao sam čiji sam i ja.

U sretnim očima blistali su ponos i zahvalnost zbog svoje djece i (pra)unučadi. Vodila nas je na misu i učila prve molitve, poput prave franjevke trećoredice, a za nas najmlađe uvijek je imala zamotane bombone i milu riječ. Nije imala puno za dati, a dala nam je sve. Nije proklinjala niti klela, darivala je i prosipala blagoslov bezuvjetno i ne tražeći ništa zauzvrat. Isusovo ime često joj je bilo na usnama. Što na srcu, to i na jeziku!

Sitnim koracima, pomalo umorno, penjala se uz Kosu kako bi stigla na misu na Krvnicu. Već blizu stotoj na leđima, prkosila je buri i nitko je nije mogao spriječiti.. Ne daj Bože propustiti božićnu misu! Te osamdeset druge proslavila je zadnji Božić s nama. Duša joj je napustila ispaćeno tijelo i otišla je Bogu u zagrljaj prije točno trideset pet godina. Vjerujem da je negdje gore susrela i svoga Ivana.

Neki događaji prođu našim životima i ne ostave traga. Neke ljude susretnemo i zaboravimo. A gore podno Gradine čeka zoru uskrsnuća moja Vuka, čije ime neće ostati zapisano ni u kalendaru ni u jednoj kronici, već samo u fijuku bure i srcima onih koji su je poznavali. Lijepu i čistu, blagu i nježnu, u pamćenju dovijeka utisnuta slika iz moga djetinjstva.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash.com

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close