Tehnologija

Amerika, Indija, Kina i IKEA žele nam prodati 10 milijardi LED žarulja

Kineska, indijska i američka vlada, zajedno s kompanijom IKEA poduprle su plan o postavljaju 10 milijardi štedljivih žarulja u svijetu do 2020. radi smanjenja emisija štetnih plinova za 5 posto, objavio je u ponedjeljak britanski Guardian.


Potražnja za rasvjetom do 2030. će rasti 50 posto

Švedski ministar energetike Ibrahim Baylan rekao je da je plan rezultat inovacija u industriji rasvjetnih tijela zadnjih 10 godina. “Nova generacija rasvjete stvara nove mogućnosti s višestrukim društvenim koristima”, rekao je Baylan, “A Švedska želi podržati prelazak na univerzalni pristup visoko učinkovitoj i visokokvalitetnoj rasvjeti.”

Američki ministar energetike Ernest Moniz potvrdio je da će projekt podržati 13 velikih ekonomija, među njima Australija Velika Britanija, Meksiko i Europska komisija uime 28 članica EU.

Na rasvjetu otpada 15 posto ukupne potrošnje energije u svijetu, što je više struje nego što proizvedu sve nuklearke zajedno. Potražnja za rasvjetnim tijelima do 2030. će narasti 50 posto zbog rasta broja stanovnika i urbanizacije. Trenutno 1,2 milijardi ljudi u svijetu treba pristup električnim mrežama a nema ga.

“Na rasvjetu otpada 15 posto ukupne potrošnje energije u svijetu. To je više struje nego što proizvedu sve nuklearke na svijetu zajedno.”

Prelazak na LED drastično smanjuje emisiju

Brzi prelazak na LED rasvjetu trebao bi smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 735 milijuna tona godišnje, što je dovoljno za ukidanje 250 elektrana na ugljen. Ova se inicijativa zato promovira kao utrka s vremenom.

“Ako imamo još 20 godina vremena za smanjenje emisije stakleničkih plinova, moramo stvarati proizvode koji su fenomenalno energetski učinkoviti i vrlo ih brzo širiti na tržištu”, rekao je direktor IKEE za održivi razvoj Steve Howard. Ikea je cijeli svoj asortiman rasvjetnih tijela i žarulja u rujnu prebacila na LED i očekuje da će ovaj projekt smanjiti potrošnju energije dovoljno da se uštedi napajanje pola milijuna kućanstava godišnje.

Cijene LED rasvjete od 2012. su pale za četiri petine ali LED žarulje još su uvijek dvostruko skuplje od tradicionalnih iako oriste 85 posto manje struje i mogu trajati do 20 godina. Lideri te industrije poput kompanijaPhilips, Osram, Cree i Enervee neslužbeno su se obvezale poduprijeti jeftiniju rasvjetu s manjim utjecajem na klimatske promjene.


Tekst: telegram.hr
Foto: energy.gov

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close