VijestiKultura

Amatersko kazalište u Gospiću slavi pet godina postojanja!

Gospićko amatersko kazalište, koje djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu dr.Ante Starčević, ima ovih dana dva velika razloga za slavlje. Jedan je da su se ponovno plasirali na Festival hrvatskih kazališnih amatera, a drugi, možda i veći da ove godine kazalište slavi pet godina postojanja.


Osnovani su 17. travnja 2013. godine, a izveli su ukupno osam predstava: Nora danas, Božićna bajka, Gostioničarka Mirandolina i Škola za žene, te Klupko, Žena sa cvijetom u ustima, Čelične magnolije i Žetveni ples s kojima su se plasirali na nacionalnu smotru kazalištaraca amatera. Aktivno su sudjelovali na brojnim društvenim i kulturnim događanjima u našem gradu, ostvarili niz zanimljivih gostovanja diljem zemlje – po preporuci struke kontakata s profesionalnim i amaterskim kazalištima, uspješne suradnje s redateljima, dramaturzima, kazališnim kritičarima. U petogodišnjem trajanju četiri su godine za redom sudionici Festivala hrvatskih kazališnih amatera – među 20 najboljih u zemlji.

Ove godine, na 58. Festival hrvatskih kazališnih amatera plasirali su se s predstavom Žetveni ples. Selektor je bio kazališni kritičar Igor Ružić čija je preporuka ili bolje rečeno kritika itekako pozitivna. Tako između ostalog Ružić piše:

U  razradi materijala, prema povremeno i previše doslovnom prijevodu Ksenije Horvat, redateljice Anela Serdar Pašalić i Dragica Uzelac zastupaju pristup doslovnosti, pa odmaka u smislu domestifikacije i lokalizacije  nema. U skladu je to s poetikom nekoliko posljednjih produkcija iste skupine, koja svoje uspješnice bira po principu dramskih tekstova koji su višestruko kazališno provjereni, a onda i filmski ovjereni, što jest jedan od mogućih putova ka kazališnoj izvrsnosti. Idealu spoja najbliže dolazi Maja Brozičević igrajući središnji lik Kate, što je potvrđuje kao izvođačicu koja iz produkcije u produkciju produbljuje svoj emocionalni registar i sposobnost prilagodbe srastanja s ulogom. Kvalitetni kontrapunkt daje joj Marija Šaban, ali one su u prednosti nad ostalim izvođačima po zrelosti i iskustvu. Među mlađima, pored funkcionalne ali i dalje ponešto sputane Naomi Ojurović Čačić, kao potencijal ovdje debitiraju Paulina Uremović i Tea Šimunović, te posebno Davor Rukavina, koji se pohvalno ni na trenutak ne gubi na skliskoj podlozi igranja ostarjelog i onemoćalog Jacka”. 

Amaterskom kazalištu Gospić želimo još puno predstava i puno uspjeha.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close