KolumneModerna tradicija

Alternativom protiv gripe: naš likar zna kako!

Sezona je gripe i prehlade. Nitko od nas ne voli taj početak godine jer osim što nam djeluje kao šamar nakon svih blagdanskih opuštanja k tome još za sobom vuče loše i promjenjivo vrijeme koje većini od nas priušti neku gripu, prehladu ili temperaturu. Ovo nas doba godine tjera da još više vremena provodimo kod doktora i tražeći spas u lijekovima. Zatim se naoružamo raznim sirupima i tabletama te ih pijemo do iznemoglosti samo kako bi čim prije ozdravili. Nesvjesni smo zapravo koliki šok to uzrokuje našem organizmu. Iako mi u principu ne volimo doktore u njih gledamo kao u zadnju slamku spasa i njihovih se uputa držimo kao „pijan plota“.

Je li zaista potrebno zbog male prehlade odmah ići doktoru i piti sve moguće antibiotike? Naše bake bi lako na to odgovorile.

Jeste ikad razmišljali kako je liječenje izgledalo nekoć?

U svakom selu postojao je lokalni ili seoski „doktor“ takozvani „likar“. Takve osobe nisu bile školovane za doktora već su bile samouke. To se znanje prenosilo s koljena na koljeno. Likari su jako dobro poznavali biljke i njihov utjecaj na organizam i tijelo. Likri su najčešće sami sušili razne biljke i trave s kojima su poslije liječili . Oni su jako dobro znali koju biljku treba s čim kombinirati kako bi bila djelotvorna, pa su tako točno znali koja je kombinacija čajeva djelotvorna za jetru, koja za bubrege i tako dalje. Kod njih su išli svi. Pri bilo kakvoj bolesti prvo se tražilo njihovo mišljenje. Oni su jako dobro poznavali i ljudsko tijelo pa su znali razlikovati kada se radi o napuknuću ili prijelomu, a kada samo o upali. Likari su bili jako važni u svom selu i bili su ponosni na svoju titulu zbog toga najčešće nisu ni naplaćivali svoje usluge. Oni su imali svoje metode i načine s čim i kako se nešto liječi. Pa tako za trenutno popularnu gripu i prehladu ili snižavanje temperature nisu se pili sirupi ili antibiotici već se pilo jako puno čaja od prirodno sušenog bilja. Osim čaja najučinkovitiji lijek bila je i rakija (haha kako bi išta u Lici prošli bez nje). Za snižavanje temperature pila se kuhana rakija ili kuhano crno vino što bi izazivalo poprilično znojenje kroz koje bi se izlučivale sve bolesti i bakterije. To su pili i stari i mladi. Za snižavanje temperature stavljao se još i oblog od rakije. Rakija se koristila i za čišćenje rana ili pri vađenju zuba gdje bi rakija imala anestezijski učinak.

Često korištena metoda bio je i kupus. On se koristio kod svih upala, uganuća ili natečenosti. Upaljeni dio tijela omotao bi se s nekoliko listova kupusa tijekom noći te bi se do jutra bol smanjila. I tako ponovno sve dok ne prođe u potpunosti. Osim kupusa kapula je također imala sličan učinak. Ona se često koristila i kod problema sa zanokticama. Kod opečenih rana ili ožiljaka ili kod gnojnih prištića upotrebljavala se svinjska mast.

Svaki je likar imao neku svoju tajnu ili metodu s kojom je točno znao kako se nešto liječi. Liječili su oni razne bolesti od običnih prehlada pa sve do nekih težih bolesti. Bilo kako bilo ljudi su i prije bolovali jednako kao i danas. Prije medicina nije bila toliko napredna pa je to bio najčešće uzrok smrti, no danas iako je medicina napredovala imamo sve više oboljelih ljudi. Uzrok tome mogu, na žalost, biti i sami lijekovi. Danas previše koristimo lijekove i postajemo ovisni o njima. Osim toga ne pijemo domaće čajeve i ne jedemo domaću hranu kako su prije naši stari, pa su nam samim tim i imunitet i organizam slabiji te smo skloniji češćem razbolijevanju.

Bilo bi dobro kada bi češće posegnuli za, kako ih danas volimo nazvati, „alternativnim metodama liječenja“ (ali nemojte baš koristiti rakiju za anesteziju hehe). Iako su naši preci bili samouki uspijevali su se izliječiti što znači da možemo i mi. Zato pođite u prirodu i uberite neko bilje te popijte pravi domaći čaj i to ne samo kad ste bolesni već češće, a nemojte odmah posezati za tabletama ili sirupom.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash.com / fotomontaža

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close