Sport

ALPINISTIČKI USPON Avanturisti iz Otočca osvojili Wertatschu!

Dvojica Otočana već poznata po avanturističim pothvatima, Stipe Piršljin i Milan Krznarić, u petak su krenuli na alpinistički uspon na Wertatschu (Vrtača) na 2.181 mnv.


Wertatscha je jedan od značajnijih vrhova planinskog lanca Karavanke, koji je smješten u Austriji uz samu granicu sa Slovenijom. Krznarić i Piršljin su nam ispričali nekoliko zanimljivosti s njihova uspona.

U subotu u jutro, krenuli smo sa usponom iz Ljubelja prema domu Zelenica preko Ruševja i stigli smo do podnožja Wertatsche. Nakon što smo stavili opremu na sebe, od dereza, cepina, pojasa i kacige, krenuli smo smjerom „Y grapa“ u dužini od 400 metara. Alpinistički smjer je bio zaleđen, što je pogodovalo za penjanje. Taj alpinistički smjer je pod nagibom od 50 stupnjeva, što je po alpinističkoj ljestvici ocijenjeno ocjenom „IV“, kazao nam je Stipe.

Milan nam je ispričao da je prilikom ovakvog uspona bitno pridržavati se osnovnih pravila alpinizma „cepin-noga-noga“.

Osluškivanje zamaha cepina i dereza uz njihov karakterističan zvuk u led, znamo da imamo čvrsto i dobro uporište. Svako odstupanje od pravila, može dovesti do pokliznuća opasnim po život, rekao je Milan.

Samo penjanje po „Y grapi“ budi adrenalin koji u kombinaciji sa prekrasnom prirodom stvara uzbudljiv, neprocjenjiv osjećaj kada čovjek cijeni one životne nematerijalne stvari. Uz ugodnu temperaturu od -6° i smjer koji je bio pretežno u sjeni, predivan je osjećaj dočekati zrake sunca na vrhu i popeti sam vrh je neprocjenjivo. Iako je popeti se na sam vrh tek pola puta, druga polovica puta je teža koja je uz sav prethodni napor zahtijevala još veću koncentraciju i snagu, kazao je Stipe.

Samo spuštanje je zbog prirodne konstitucije tijela bilo teže, što se u alpinističkom žargonu naziva „otpenjavanje“ pa smjer u dužini od 400 m, 50°/IV je znatnije opasniji i teži nego samo penjanje.

Škripanje dereza na ledu, zvuk cepina u ledu i uspinjanje te kročiti na sam vrh planine predstavlja ispunjenje u srcu i nagradu, a to je neprocjenjiv pogled na okolne vrhove Alpa. Sav napor, muka, patnja i opasnost su sastavni dio ljubavi prema alpinizmu i prirodi, ispričao nam je Milan.

Krznarić i Piršljin ovim putem zahvaljuju svima koji su im pomogli u realizaciji ovog pothvata.

Zahvaljujemo se dobrim ljudima koji su nas podržali na ovom avanturističkom pothvatu, a to su agencija „Natura Turist“ iz Plitvičkih jezera, poduzetnica Ana Kostelac iz kozmetičkog salona „Larija“ i Trgovački obrt „Zagi“ iz Gospića. Bez podrške teško bi nam bilo ostvariti ovakve pothvate.

Kako je sve izgledalo pogledajte u galeriji fotografija!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close