VijestiZdravlje

Alkohol uzrokuje sedam vrsta raka

Stručnjaci iz cijeloga svijeta već dugo upozoravaju na to da konzumiranje većih količina alkohola pridonosi pojavi sedam vrsta raka – usta, grla, grkljana, jednjaka, raka dojke, jetre i debelog crijeva, piše 24sata


Pojedine vrste raka razvijaju se zbog oštećenja DNK u matičnim stanicama. Iako neka od njih nastaju slučajno, rezultati naših istraživanja upućuju na to da unos većih količina alkohola povećava rizik od takvih vrsta oštećenja“, kazao je jedan od autora studije, profesor molekularne biologije londonskog Laboratorija za molekularnu biologiju i medicinska istraživanja, dr. Ketan Patel.

Britanski su znanstvenici istraživanje proveli na miševima. Da bi utvrdili kakvu štetu organizmu nanosi acetaldehid, štetna supstancija koja nastaje kad organizam razgrađuje alkohol, koristili su analizu kromosoma i sekvenciranje DNK.

U sklopu pokusa miševima je davan razrijeđeni alkohol, a potom se procjenjivao utjecaj alkohola na DNK životinja.

“Ustanovili su da acetaldehid razbija i oštećuje DNK unutar matičnih stanica krvi, što rezultira poremećajem na kromosomima i trajno mijenja strukturu DNK unutar tih stanica“, objavio je britanski Centar za istraživanje bolesti raka, koji je pomogao financirati istraživanje.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close