VijestiZdravlje

Alcosynth – alkohol bez mamurluka

Nakon nekoliko godina istraživanja, prof. David Nutt je objavio da će se za otprilike pet godina u barovima i prodavaonicama moći pronaći i sintetski alkohol nakon kojeg nema mamurluka, piše 24sata.


Nutt, inače neuropsihijatar koji proučava djelovanje alkohola i droga na ljudski mozak, je prije radio kao savjetnik za vladu SAD-a, a otkaz je dobio jer je tvrdio da je ‘alkohol daleko opasniji od bilo koje droge’. Njegov je sintetski alkohol već brendiran pod imenom Alcarelle, a još mora proći zakonske regulative prije nego se nađe na tržištu.

Molekula nazvana Alcosynth koja je glavni sastojak sintetskog alkohola, će na ljude djelovati tako da će se osjećati kao da su pijani, ali bez gubitka kontrole i mamurluka kao kod ‘normalnog’ pijanstva, a Nutt ističe i kako Alcosynth neće imati negativne posljedice za jetru, kao ni za druge organe.

Najteže će biti ustanoviti koliko je molekula sigurna, a morat ćemo dokazati i da, za razliku od alkohola, uopće nije štetna”, objasnio je za The Guardian prof. Nutt, koji je inače još kao student 1983. otkrio i ‘protuotrov za alkohol’, koji poništava njegovo djelovanje. Ipak, primjena mu je ostala ograničena, jer se otkrilo kako je preopasan kad ga čovjek uzme trijezan.

“Poznato nam je gdje u mozgu alkohol ima loš, a gdje dobar utjecaj, kao i na koje receptore utječe, poput serotonina i dopamina”, objasnio je, i dodao da će Alcarelle imati čep koji će olakšati kontroliranje uzimanja, a i djelovat će svega 45 minuta, nakon čega onaj tko ga se napio neće imati glavobolje, mučnine ili suha usta.

Analitičar iz Mintela Jonny Forsyth smatra da će takav proizvod privući mlade, osviještene ljude koji paze na zdravlje. On vjeruje da bi ovaj izum mogao dosta smanjiti broj mlađih alkoholičara, koji je zadnjih godina u porastu svugdje u svijetu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close