Scena

Albumom “Ide dika kapu najerio” KUD Šokadija slavi 50. obljetnicu

Croatia Records objavila je album “Ide dika kapu najerio” Kulturno-umjetničkog društva Šokadija iz Starih Mikanovaca, povodom 50. obljetnice njegovog uspješnog djelovanja.


Na albumu se nalazi 13 izabranih napjeva, pjesama i kola iz Starih Mikanovaca u izvedbi pjevača i svirača KUD-a, dok posebno mjesto na albumu zauzimaju svatovski napjevi koji su se ne tako davno mogli čuti u spontanoj izvedbi prisvatica u svatovima. Izbor pjesama za album napravili su Ladislav Molnar i Tomislav Raić koji je ujedno i predsjednik KUD-a.

Za Stare Mikanovce karakteristično je dvoglasno pjevanje i pjevanje na bas. Pjesmu vodi jedna osoba koju u narodu zovu počimajla. Druge se pjevačice zovu otpivajle i odgudajle. Otpivajle prihvaćaju pjesmu u drugom glasu, a odgudajle gude ili rože na bas. Sličan ili gotovo isti način pjevanja primjenjuju i muškarci.

Žensko pučko pjevanje u Starim Mikanovcima ima dugogodišnju tradiciju zahvaljujući pjevanju u crkvi i folkloru, a muško pučko pjevanje je obnovljeno 2011. godine osnivanjem muške pjevačke skupine. Obje pjevačke skupine, muška i ženska, na svojim nastupima iznimno uspješno predstavljaju kulturno-umjetničko društvo, Stare Mikanovce i Slavoniju. Album je snimljen u Rockoko studiju pod producentskom palicom Tihomira Ivanetića.

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close