Događanja

Alan Broadbent – nesvakidašnji događaj u Lisinskom

Alan Broadbent – Dio Broadbentovog stvaralaštva koji se odnosi na aranžmane za poznate pjevače, poput Diane Krall, Paula McCartneyja i Natalie Cole, zagrebačka će publika moći poslušati u subotu na zatvaranju festivala.

U sklopu 25. Jazz.hr/proljeće u četvrtak je u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio novozelandski pijanist, skladatelj i aranžer Alan Broadbent, zvijezda ovogodišnjeg festivala, koji je oduševio publiku izvedbom nekih od najljepših standard jazz glazbe.

Jednosatnim solo koncertom na glasoviru Broadbent je obuhvatio raspon od skladbi Milesa Davisa (Blue in Green, Solar), Horacea Silvera (Love and Peace) iTadda Damerona (If You Coluld See Me Now) do popularne glazbe skladane za mjuzikle, koja je tek kasnije postali standardima među jazz glazbenicima. Taj nesvakidašnji glazbeni događaj publika je nagradila dugotrajnim pljeskom.

Umjetnički ravnatelj jazz projekta Hrvatskog društva skladatelja Davor Hrvoj, predstavljajući Broadbenta, ustvrdio je kako je riječ o velikom glazbeniku, koji je surađivao s legendarnim jazzistima kao što su Chet Baker, Lee Konitz, Sheila Jordan i Bud Shank, a njegova skupina Charlie Haden Quartet West godinama je proglašavana najboljim svjetskim jazz sastavom.
Broadbenta, koji je slovio za jednog od najoriginalnijih improvizatora u svijetu jazza, Hrvoj je opisao kao iznimnog romantičara, “glazbenika koji svira sebe”, unoseći u izvedbe svoju osobnost.

Jimmy Stanić i nove nade jazza
Alan Broadbent je glazbenik koji uživa neosporan ugled među publikom, kritičarima, ali i kolegama, rekao je Hrvoj najavivši u glazbenu radionicu koju će u petak održati s aranžerima i skladateljima.

Dio njegova stvaralaštva koji se odnosi na aranžmane za poznate pjevače, poputDiane Krall, Paula McCartneyja i Natalie Cole, zagrebačka će publika moći poslušati u subotu, 28. ožujka, kada će Broadbent u Lisinskom s Jazz orkestrom HRT-a zatvoriti ovogodišnji festival.

U petak, 27. ožujka, na programu je “hrvatski dan”, koji je ove godine na festivalu pripao legendarnom Jimmyu Staniću koji će predstaviti novi album “Prolazi sve”, promovirajući swing europski izričaj u spoju sa salonskom europskom glazbom i američkim swingom. Održat će se i tradicionalna smotra Nove nade jazza “Marjan Marjanović”, jedina koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike.

Tekst: jutarnji.hr

Foto: inter-jazz.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close