Vijesti

Ako ste često umorni, možda imate anemiju

Možda vam se čini kao da ste uvijek umorni? Vjerojatno to pripisujete užurbanom životnom ritmu, no možda je problem u nečem drugom – možda ste slabokrvni


Anemija je simptom, a ne bolest

Crvena krvna zrnca imaju važan posao – prenose kisik širom organizma. Ako ste slabokrvni, to znači da vam je broj crvenih krvnih zrnaca premalen ili da ona u sebi nemaju dovoljno hemoglobina (proteina bogatog željezom zbog kojeg je krv crvena).

Anemija je poput temperature – znak da nešto nije u redu s organizmom. Zaraza neke vrste najčešće je krivac za temperaturu, no anemija može imati niz različitih uzroka.

Najjednostavniji je razlog za slabokrvnost nedostatak željeza u organizmu . Ako je u tome problem, trebate samo povećati unos hrane bogate željezom.

Većina ljudi nije ni svjesna svoje anemije

Umor je jedan od znakova anemije, no u početku svakako ne mora biti izražen. Anemija s vremenom može postati ozbiljan problem i izazvati nemoć, kao i izraziti umor. To je zato jer srce mora raditi jače kako bi nastavilo pumpati zadovoljavajuću količinu krvi koja dovodi kisik tamo gdje je potreban.

Ostali znakovi anemije su vrtoglavica, glavobolje, gubitak osjeta u ekstremitetima, niska tjelesna temperatura, blijedost, pojačan rad srca, bolovi u prsima, razdražljivost te teškoće s disanjem.

Anemija je češća kod žena, no ozbiljnija kod muškaraca

Slabokrvnost je prilično česta kod žena zbog menstruacije ili trudnoće, no ne bi se ne bi trebala zanemarivati. Kod muškaraca je slabokrvnost uvijek znak zdravstvenog problema.


Tekst: tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close