VijestiZdravlje

Ako planirate u crkvu na Badnjak i Božić, evo što sve morate znati

OBJAVIO HZJZ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za održavanje misnih obreda u vrijeme nadolazećih blagdana.


Od danas su, podsjetimo, na snazi strože mjere, odnosno zabrana napuštanja županija bez propusnica, a mijenjaju se neke stvari i kad su u pitanju crkve. Prije svega, za jednog vjernika trebaju osigurati sedam kvadrata prostora, a preporučuju se i mise u ranijim terminima.

Ipak, to se odnosi na one koji baš žele na misno slavlje. Preporuka je Nacionalnog stožera vjernicima da se ipak suzdrže od dolaska u crkvu te da misno slavlje prate preko radija, televizije ili drugih kanala.

Evo što sve kaže HZJZ:

Preporučuje se skraćenje svetih misa u božićno vrijeme, osobito polnoćke. Potrebno je, koliko god je moguće, skratiti trajanje, a povećati broj svetih misa te pomaknuti mise na Badnjak u ranije termine, da završe do 22 sata.

Potrebno je ograničiti maksimalni broj vjernika na misnom obredu u crkvi na način da se udovolje slijedeći uvjeti:

  • broj vjernika koji mogu istovremeno biti u crkvi ovisi o unutarnjoj površini crkve na način da ne smije biti više od jednog vjernika na sedam (7) kvadratnih metara prostora predviđenog za vjernike (dakle, u površinu crkve se ne računa prostor oko oltara) i istovremeno treba osigurati dva metra razmaka u svim smjerovima između vjernika na misi.
  • Obavijest o najvećem dopuštenom broju vjernika na misi treba biti istaknuta na ulazu, a župljani trebaju voditi računa o tome da zaduže nekoga da kontrolira broj osoba koje ulaze.
  • Održavanje fizičke distance: Članovi istog kućanstva i obitelji koje zajedno dođu na misu, ne trebaju održavati međusoban razmak od dva metra, ali između jednog kućanstva/obitelji i drugog kućanstva/obitelji treba biti razmak od dva metra.
  • Preporučujemo odrediti klupe koje su namijenjene vjernicima koji dolaze u grupama iz istog kućanstva/obitelji (npr. prvih par klupa).

Može se koristiti tek svaki drugi red klupa i treba označiti koje su klupe predviđene za vjernike, a koje se ne mogu koristiti.

U redu za pričest treba održavati razmak od dva metra i smjer kretanja treba biti takav da se nakon pričesti ne vraća vjernik istim putem kojim je išao na pričest već da zaobiđe klupe i vrati se na svoje mjesto.

Opće preporuke:

– Korištenje zaštitnih maski; Cijelo vrijeme boravka u crkvi (osobito za vrijeme govora i pjevanja), vjernici trebaju nositi masku (osim u vrijeme pričesti).
– Odustati od zbornog pjevanja.
– Pri ulasku u crkvu, potrebno je dezinficirati ruke.
– Izbjegavati fizički dodir (rukovanje i ljubljenje) pri čestitanju Božića.
– Prije mise i nakon mise pridržavati se ograničenja vezanih uz fizički kontakt s osobama koje nisu članovi kućanstva.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close