Zdravlje

Ako patite od nesanice, prije spavanja nemojte…

Uhvatiti dobar san važno je za dobro raspoloženje, energiju i općenito za zdravlje. Na vaš san utjecat će i koliko ste aktivni bili, što ste jeli i pili i koliko ste bili mentalno aktivni – posebno nekoliko sati prije nego što ste se uvukli u krevet.


– Kad ljudi pate od nesanice ili drugih problema spavanja, to je najčešće zbog onoga što su radili, vrlo često nesvjesno, umjesto da su se pripremali za odmor – kaže psihijatar i instruktor Michael Grandner,član programa bihevioralnog sna (Behavioral Sleep Program) sa Sveučilišta u Pennsylvaniji.

Evo nekoliko savjeta o tome što nije dobro činiti prije odlaska na počinak:

1. Koristiti e-čitač ili smartphone – više studija sugerira da korištenje tableta i pametnih telefona pa čak i gledanje TV-a može utjecati na teškoće pri snivanju. Plavo svjetlo koje odašilju računala, tableti i TV utječe na produkciju melatonina koji tijelo stvara tijekom sna, a koji pomaže usnivanju. Ako ipak morate čitati da biste zaspali i ne želite se odreći te navike, stručnjaci s Mayo klinike tvrde da je ekran potrebno držati 35 centimetara od lica te smanjiti svjetlost na gadgetu.

2. Uzimati neke lijekove – koristite li svakodnevno lijekove, to također može utjecati na probleme sa snom. Pitajte liječnika kad je najbolje koristiti te lijekove kako ne bi utjecali na usnivanje. Tableta za spavanje također nije univerzalno rješenje – ne preporučuju se uzimati ih dugoročno.

3. Piti kavu, čak ili bezkofeinsku kavu– šalica kave sadrži između 80 i 120 miligrama kofeina. Vjerojatno već znate da kavu treba izbjegavati prije odlaska na počinak. No, mnogi unatoč tomu uživaju popiti taj topli napitak nakon večere. Čak i konzumacija kofeina nakon ručka može poremetiti san. Ono što također iznenađuje jest i da beskofeinska kava nije sigurno rješenje jer neka istraživanja pokazuju da i takvi napici sadrže i do 20 miligrama kofeina. No, eto dobre vijesti za ljubitelje čaja od valerijane, trave koja pomaže za san.

4. Jesti čokoladu – još jedan podmukli izvor kofeina je čokolada, posebno tamna čokolada koja sadrži visoki udio kakaa. “Malo tko razmišlja da sladoled od čokolade ili kave može utjecati na san, ali ako ste iznimno osjetljivi na kofein i to je jedan od trikova koji vas može držati budnima više no što biste htjeli.

5. Jesti začinjenu i masnu hranu – veliki obroci prije odlaska u krevet nisu dobri jer se osjećate zapunjeni hranom, a ako ste konzumirali začinjenu ili masnu hranu, taj neugodni osjećaj bit će još izraženiji. To je stoga što će želudac izlučiti više kiseline, a što utječe na neugodu ako ležite. Zbog toga se ne preporučuje jesti najmanje dva sata prije odlaska u krevet.

6. Piti alkohol – Alkohol vas može prevariti jer opušta, no da bi tijelo preradilo alkohol, REM faza u kojoj san najviše obnavlja mozak je reducirana. Zbog toga ćete se probuditi umorni.

7. Pušenje – Nije novost koliko je pušenje općenito štetno za zdravlje pa, iako vas ono opušta, nije dobro konzumirati nikotin prije spavanja. Nikotin je stimulans koji samo može pogoršati nesanicu ako od nje patite. Stoga biste se trebali savjetovati s liječnikom oko prestanka pušenja.

8. Piti vodu – Vrlo je važno hidratizirati se, ali ne pretjerano i prije spavanja. Ispijanje velikih čaša vode nije dobro jer ćete se tijekom noći ustajati kao biste obavili nuždu. Zbog toga je bolji izbor piti puno vode tijekom dana.


Tekst: večernji.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close