Lifestyle

Akciji “Sat za plan Zemlju” priključili se JU “PP Grabovača” i OŠ Perušić

ODRŽAN OKRUGLI STOL “Odrasli, slušajte i nas!”


Povodom najveće svjetske volonterske akcije Sat za planet Zemlju JU “Pećinski park Grabovača” organizirala je u OŠ Perušić okrugli stol na temu “Odrasli, slušajte i nas!”. Da klimatske promjene kojima u posljednje vrijeme sve češće svjedočimo nisu jedini problemi s kojima se svakodnevno susrećemo, svjedočili su učenici Osnovne škole Perušić koji su kroz 45 minuta postavljali pitanja osobama koje obnašaju funkcije u javnim institucijama te predlagali i tražili rješenja.
Na okruglom su stolu na pitanja učenika odgovarali dožupanica Ličko-senjske županije, Ivana Tomaš, pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, područnog ureda Gospić, Joso Živković, predstavnici Općine Perušić Davor Turkalj i Nada Marjanović, predstavnici komunalnog poduzeća Općine Perušić Goran Domazet i Svemirko Milković, upravitelj Šumarije Perušić, Dragan Milković, predstavnica GSS-a, stanice Gospić Dženi Barnjak, predstavnik Crvenog Križa Gospić, Toni Jakšetić, ravnateljica Narodne knjižnice Perušić, Josipa Milković, ravnateljica OŠ Perušić, Snježana Milković i predstavnici Pećinskog parka Grabovača.
Osim što je učenike zanimalo na koji se način i gdje reciklira otpad koji se prikuplja, kako možemo očuvati šume od osoba koje nemaju dobre namjere prema šumama, te kakave koristi imaju od Crvenog križa ili GSS-a, odnosno što oni mogu učiniti kako bi postali dijelom tih organizacija, posebno ih je zanimala problematika vezana upravo za rad njihove škole. Tražili su odgovore na pitanja: Zašto u školi nema grijanja, zašto krov njihove škole prokišnjava te zašto ne mogu odrađivati satove tjelesnog odgoja u školskoj dvorani.

perušić
Premda su pitanja bila zapravo vrlo jednostavna, odrasli su se našli na skliskom terenu jer kad djeci obećaš da će nešto biti učinjeno tada se toga treba i držati. Upravo je to i bio zaključak današnjeg okruglog stola, odnosno, dogovoren je novi okrugli stol za 365 dana na istom mjestu i u isto vrijeme kada će se vidjeti što je od obećanog i učinjeno. Bila je ovo ujedno i prilika da se pozove djecu i njihove roditelje da zadnje subote u ožujku ugase svjetla u svojim domovina na sat vremena kako bi se priključili akciji Sat za planet Zemlju.
Po završetku okruglog stola ravnateljici osnovne škole Perušić, u sklopu edukativno ekološke akcije Pećinskog parka Grabovača – Think green – act for future, odnosno “Misli Zeleno – Radi Za Budućnost” uručen je interni natječaj za učenike škole temeljem kojeg imaju mogućnost natjecati se za najbolji kreativni uradak u dvije kategorije: likovni rad ( crtež, kolaž, linorez) i rad od recikliranog materijala ( dvodimenzionalni, trodimenzionalni). Tema ovog internog natječaja je “Svaki djelić prirode ima svoju priču”, a najbolji u obje kategorije bit će proglašeni 22. svibnja 2015. na Međunarodni dan biološke raznolikosti.

Tekst: JU “Pećinski Park Grabovača”

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close