VijestiGrad ZagrebZdravlje

Akcija “Sve za njega” posvećena zdravlju prostate

Rak prostate drugi je najzloćudniji tumor u muškaraca u Hrvatskoj, od kojeg godišnje umre njih 800, a bolest se dijagnosticira kod 1800, pa je cilj ovogodišnje javnozdravstvene akcije “Sve za njega”, koja će se održati u subotu na Trgu bana Jelačića, potaknuti muškarce da odlaze na urološke preglede i kontroliraju zdravlje svoje prostate.


Hrvatska udruga bolesnika s rakom prostate već treću godinu organizira tu akciju kako bi potakla muškarce starije od 55 – 60 godina da redovito kontroliraju svoju prostatu, jer rano otkrivanje raka prostate pruža mogućnost gotovo stopostotnog izlječenja, jer po podacima 96 do 98 posto muškaraca može biti izliječeno, rekao je predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate Egidio Čepulić.

Tijekom akcije zainteresiranima će se mjeriti vrijednost PSA u krvi (marker za rak prostate), a moći će porazgovarati s urolozima i onkolozima i dobiti nužne informacije o bolesti.

Nadamo se da će akcija potaknuti brojne muškarce da na vrijeme odu i izmjere svoj PSA, kao i da odu na pregled urolozima ako imaju bilo kakve probleme, rekao je Čepulić.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga rekao je kako se javnozdravstvenom kampanjom “Sve za njega” u subotu na Jelačić placu želi ukazati da bi svaki muškarac iznad 50 godina, posebice oni s rakom prostate u obitelji, trebao odlaziti na redovite urološke preglede, a oni iznad 55 godina redovito se testirati na PSA.

Javnozdravstvena kampanja “Svi za njega” održava se u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close