VijestiZdravlje

Akcija “Mir i dobro”: Ne dopustite da blagdani postanu tragedija!

I ove godine policija će provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija koja počinje 13. prosinca i završava 8. siječnja provodi se 26. godinu zaredom, a pored ostalog cilj joj je smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme


S obzirom na skori početak ove akcije, u prostorijama Pirotehničke službe održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati prošlogodišnje akcije, opasnosti od nestručne i nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava te savjeti i preventivne aktivnosti kojima se nastoji smanjiti broj ozlijeđenih, posebice djece.

Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe uvodno je predstavio akciju i prošlogodišnje rezultate. Unatoč upozorenjima policije te nizu preventivnih i represivnih aktivnosti, tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“ od posljedica korištenja pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava ukupno su ozlijeđene 23 osobe, 7 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 16 osoba lakše ozlijeđeno. Najmlađa osoba koja je uslijed eksplozije pirotehničkog sredstva u ruci zadobila tjelesne ozljede imala je samo 4 godine. Uslijed nezakonite uporabe vatrenog oružja došlo je do oštećenja na 4 kuće, 3 automobila i 21 drugog objekta. Tijekom prošlogodišnje akcije Mir i dobro oduzet je 41 komad oružja, 2.121 komad streljiva raznog kalibra, 7 komada eksplozivnih sredstava te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava. Međutim, važno je istaknuti da je broj ozljeđivanja tijekom operacije Mir i dobro 2018./2019. godinu smanjen za skoro 40 posto u odnosu na prethodnu (u akciji 2017./2018. evidentirano je 4 teških i 12 lakših ozljeda).

Poruka koju su svi sudionici konferencije uputili jest da pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva te su posebno apelirali na roditelje (zakonske zastupnike) djece da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora jer kako je navela voditeljica Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnim tvarima u Ravnateljstvu civilne zaštite Snježana Bagarić: „Ne postoji dječja pirotehnika“. Također je apelirala na sve građane da vode računa i ne bacaju pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova te također da pirotehnička sredstva ne koriste u blizini životinja, da ih ne bacaju na životinje, prema skupinama ljudi, djece jer se događa da pirotehničko sredstvo upadne u odjeću i pored ozljede od eksplozije izazove i opekline.

Prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb također je apelirao na roditelje da djeci, pogotovo onoj mlađoj, ne daju da sami koriste pirotehnička sredstva već isključivo uz njihov nadzor, a po mogućnosti da djeca samo promatraju roditelje dok koriste pirotehniku. Kako je istaknuo djeca nemaju iskustva i nerijetko se dogodi da pirotehničko sredstvo ne odbace dovoljno brzo što rezultira ozljedama ruku, ali i drugih dijelova tijela. Najmlađe dijete koje su u bolnici zaprimili radi ozljede od pirotehnike bilo je 15-mjesečno dijete.

Na konferenciji je izlagao i Darko Tot iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koji je istaknuo da će ravnatelji osnovnih i srednjih škola idući tjedan pred božićne blagdane organizirati edukaciju djece po pitanju korištenja pirotehnike.

Dva video uratka Službe prevencije u kojem se nastoji djecu i roditelje, ali i sve ostale upoznati sa opasnostima korištenja pirotehnike, a koji možete pogledati niže:

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: MUP | Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close