Turizam

ADVENTSKA BAJKA U Slunju se peku najukusnije slastice – kolači i torte DIVA su prava umjetnička djela

Šareni i mirisni kolačići nezaobilazni su sastojak svakog blagdanskog stola. Nakon potrage za idealnim božićnim poklonom, u novom nastavku Adventske bajke odlučili smo istražiti gdje se ovog Božića peku najukusniji božićni kolači.


U srcu Slunja nalazi se slastičarski obrt Diva koji je ukusnim kolačima i originalnim tortama uljepšao mnoga slunjska vjenčanja, rođendane, krštenja i druge svečanosti, a za sve su zaslužne vješte ruke slastičarke Ivane Živčić i njene obitelji

Ova slatka priča započela je prije dvije godine kad je Ivana odlučila napustiti siguran posao, promijeniti struku, osnovati svoju tvrtku i zarađivati radeći ono što voli.

Sjećanje na bakine kekse

Ivanina ljubav prema slastičarstvu seže još u rano djetinjstvo. Kao dijete posebno se veselila blagdanima jer je tada s bakom pravila kolače i dan-danas se sjeća bakinog kalupa za kekse s kojim je izradila svoje prve slastice.

U sjećanju mi je ostala njezina žuta kocka koja je sa svake strane imala određenu modlu za isjeći kekse, a to su bili cvjetići, srca, djetelina… Ti keksi su imali posebnu čar jer su se tada radili od domaće masti i brašna koje je moja baka sama proizvodila. Tada se kućom širio miris cimeta ,vanilije, limuna.. a imali su i poseban način pečenja, pekli su se u peći na drva što je danas teško za vidjeti.

Jedini nespretni splet okolnosti u njenom životu bio je Domovinski rat koji je na trenutak prekinuo tu ljubav, priča nam dalje Ivana, koja zapravo nikada nije odustala od svog sna.

Kroz sva ta ratna nametnuta (ne)željena školovanja ja sam se iznova vraćala svojoj staroj ljubavi, što kroz rad u slastičarnama i ugostiteljskim objektima, a što iz hobija radeći svojim najmilijima.

Život ju je odveo u Istru i Poreč gdje je živjela sa suprugom i dvoje djece sve do 2010. godine, a onda ju je obiteljska tragedija vratila nazad u rodni kraj. S obitelji je preselila u Slunj i krenula ispočetka. Tada je na nagovor jednog od bivših poslodavaca, s kojim danas jako dobro surađuje, odlučila pokrenuti vlastiti posao

Odluka nije bila jednostavna jer Slunj je mjesto s jako malo ljudi i bilo je upitno koliko ću posla imati, ali mogu samo reći da su me ponijele emocije jer zaista jako volim taj posao i nije mi danas žao.

Kako je nastala Diva?

Ivana je 2016. godine napustila stalni posao i započela pokretanje vlastitog obrta za proizvodnju torti, kolača i ostalih slatko-slanih proizvoda, a jedna od prvih stavki s kojom se susrela je bila –  odabir imena obrta.

Od svih ideja i prijedloga ja sam se uvijek vraćala na jedno – da ukomponiram imena djece u naziv i došla sam do naziva Diva, rekla je Ivana.

U sklopu mjera za samozapošljavanje dobila je novčani iznos koji joj je pomogao u opremanju slastičarske radionice. “Diva” je počela s radom 1. lipnja 2016., a Ivana je krenula u svoju, kako kaže, veselu i slatku avanturu. Uz pomoć obitelji prvu godinu je radila sama, a s povećanjem posla javila se potreba za zapošljavanjem još jedne djelatnice.

Biti slastičar i nije teško, ali biti najbolji u tome je jako teško. Potrebno je biti spreman na velika odricanja, raditi vikendima i praznicima. Razina stresa je jako velika i u danim trenucima zahtijeva brzo djelovanje i razmišljanje, kaže Ivana.

Ivana danas kaže da je zadovoljna jer radi ono što voli, a jedino što joj nedostaje jest vrijeme jer, kako bi sve uskladila i odradila, često je i noću u pokretu.

Važnost edukacije i nadograđivanja talenta

Kako je slastičarstvo deficitarno zanimanje, Ivana je počela održavati praksu u sklopu stručnog osposobljavanja odraslih. U međuvremenu je dobila i poziv od srednje škole Plitvička jezera u Korenici za rad s učenicima kao strukovni učitelj slastičarstva.

Ja sam to rado prihvatila i mogu reći da mi je zanimljivo raditi s učenicima, kaže Ivana.

Ivana ističe da vrhunski slastičar mora biti neumoran, znatiželjan i kreativan. Za sebe kaže da je osoba željna znanja i novih spoznaja zbog čega je posljednjih godina prolazila kroz razne edukacije i osposobljavanja za rad s učenicima, ali i za izradu i dekoraciju slastica.

Slastičarstvo je danas veoma kreativno zanimanje. Biti slastičar može biti samo ona osoba koja ima razvijenu maštovitost, mirnu ruku , staložen karakter te jednu osobinu koja je najvažnija od svega – biti spreman uložiti sebe u to zanimanje.

Osim da budu ukusne, Ivani je veoma bitno da njene slastice i dobro izgledaju. Zbog toga pokušava birati što kvalitetnije namirnice za okus i dekoraciju svojih torti i kolača.

Neka ovog Božića na vašem stolu zamirišu domaći kolači

Ovih dana Ivaninim domom širi se miris cimeta, limuna i klinčića. Pripremaju se čajni kolačićići, breskvice, medenjaci i ostale slastice za adventske sajmove.

Ako želite da ovog Božića i na vašem stolu zamirišu domaći kolači, u ponudi slastičarske radionice Diva možete pronaći razne vrste kremastih i suhih kolača poput čajnih kolačićića, breskvica, medenjaka, kocki od sira i naranče, mak kocki, kocki s malinama, kinder milch schnitta, bijele pite, voćne mađarice i voćne košarice.

Sve se radi po narudžbi, a kolači se mogu naručiti na kilogram.

Originalne torte za svečane prigode

Osim domaćih kolača, u slastičarskoj radionici “Diva” možete naručiti torte za vjenčanja, krštenja, krizme, rođendana, prve pričesti, momačke i djevojačke večeri, godišnjice, proslave diplome, odlaske u mirovinu – slastičarski obrt Diva bit će s vama u svim važnim i svečanim prigodama.

U ovom poslu me jako raduje to što smo mi sudionici veselih i radosnih zbivanja , krštenja ,rođendana , svadbi i ostalih radosnih prigoda…Svaki dio godine pripada određenim zbivanjima te se tako i mi prema tome prilagodimo, kaže Ivana.

Želite li razveseliti svoje najmilije za rođendan ili neku drugu svečanu priliku, djelatnici Dive rado će vam pomoći u odabiru motiva i ukrasa za tortu. U njihovoj radionici već su se našle romantične svadbene torte, one s Mikijem Mausom, grbovima sportskih klubova, Spužvom Bobom i drugim likovima iz crtanih filmova, a nisu im strani ni šaljivi motivi. Bez obzira o kakvoj se prilici i motivu radi, Diva će za vas izraditi upravo onakvu tortu kakvu želite.

Ovog Božića iznenadite svoje najdraže tortama i kolačima iz slastičarske radionice Diva! 

Za sve informacije i narudžbe kontaktirajte Ivanu na broj 097/777 1724 ili putem Facebook stranice Diva


 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: Diva / Privatna zbirka

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close