LifestyleIzdvojeno

AccuWeather objavio veliku prognozu za zimu, evo što čeka Hrvatsku

OLUJE ĆE UGROŽAVATI ŽIVOTE DILJEM EUROPE

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Europu.


Na samom početku piše kako zemlje diljem Europe doživljavaju novi val koronavirusa, što je potaknulo nova ograničenja koja stupaju na snagu samo nekoliko tjedana prije početka zime.

“Iako je neizvjesno kako će se pandemija razvijati u sljedećim mjesecima, AccuWeatherov tim dugoročnih prognozera prilično je siguran u kakve vremenske uvjete Europljani mogu očekivati ove zime. Dio tima čine Tyler Roys, koji je meteorolog u AccuWeatheru gotovo deset godina, Alan Reppert, stariji meteorolog koji je u AccuWeatheru od 2001. godine, i Jason Nicholls, meteorolog koji vodi AccuWeatherovu međunarodnu prognozu”, piše servis.

Oluje će ugrožavati živote diljem Europe

Primarni trag oluja širom Europe pomicat će se prema jugu, a brojne će se oluje kretati nad južnom Europom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana.

“Mislim da će u usporedbi s onim što smo vidjeli ranijih godina u Španjolskoj, Portugalu i južnoj Francuskoj biti puno olujnije”, rekao je Reppert. Neki od većih gradova u Europi koji bi ove zime mogli doživjeti teške oluje su: Lisabon u Portugalu, Madrid i Barcelona u Španjolskoj, Nica i Francuskoj te Rim, Atena i Bukurešt.

Oluje će, piše AccuWeather, ugroziti živote i imovinu u cijeloj regiji.

Poplave na Balkanu, olujna bura kod nas

Oluje koje se razvijaju po ovom obrascu, kaže Roys, mogu potrajati dugo prije nego što se presele iz Španjolske u Italiju, preko Balkana do Turske ili Ukrajine. Iste će rezultirati povećanim rizikom od poplava posebno u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Poznato je da bura doseže orkansku silu i to su vjetrovi koji će sići s dinarskih Alpa u istočnu Italiju”, rekao je Roys. Orkanske bure bit će i u Hrvatskoj. Oborine bi se mogle pojačati u istočnoj Italiji zbog zraka koji se diže iznad planina i odlazi s mora.Bura bi mogla nakupljati snijeg u planinama Italije u blizini Jadranskog mora.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close