Zdravlje

9 razloga zašto često morate obaviti malu nuždu

Brojite korake do kuće i jedva čekate da utrčite u svoju kupaonicu. Bez sumnje, pripadate osobama koje moraju često piškiti.


Evo nekoliko potencijalnih razloga što bi mogao biti uzrok učestalom odlasku u toalet.

1. Možda je ono što vam se čini previše, posve normalno

Odnosno, broj odlazaka u toalet uglavnom ovisi o tome koliko ste tekućine pili tijekom dana. Ako mokrite otprilike 8 puta dnevno, to je prosjek. Ako se dignete jednom tijekom noći zbog odlaska u kupaonicu i to je normalno.

2. Imate mali mjehur

Ovo je česta isprika među onima koji često idu piškiti. I u tome ima istine. Anatomski svi smo različiti, isto kao što je netko visok, a netko nizak. Većina mjehura može zadržati oko dvije šalice tekućine. Ako često idete u zahod, a čini vam se da ste izmokrili manje od toga, to možda nije normalno. Pokušajte, onog dana kada ste sami kod kuće izmjeriti količinu urina mokreći u plastičnu posudu.

Dobra vijest za one sa manjim mjehurom je da ga mogu izvježbati da može zadržati više tekućine. Iako je pun, može se još malo rastegnuti. Neki ljudi misle da nije zdravo zadržavati mokraću i jure odmah u toalet. Ali akotrčite prečesto ne dajete šansu mjehuru da se nauči rastegnuti. Pokušajte ne ići za svaki slučaj nego se malo strpite. Preporučuje se da dan ili dva pokušate urinirati svakih 30 minuta, bez obzira na to morate li ići ili ne. Zatim dodajte 15 minuta i idite svakih 45 minuta, opet dan -dva. Svaki dan dodajite 15 minuta dok malo ne istrenirate mjehur.

3. Pijete premalo vode

Namjerno pokušavate ne piti previše tekućine da ne bi morali ići na zahod. Na taj način možete dehidrirati. Pijete li premalo, urin vam postaje koncentriraniji, a što je koncentriraniji to je za mjehur iritantnije.

To može izazvati osjećaj da morate češće mokriti. Pijete li više tekućine, moći ćete više zadržati jer urin neće tako iritirati mjehur. Ne pretjerujte, samo pijte dovoljno da vam boja urina bude svijetlo žute boje.

4. Imate infekciju ili bubrežne kamence

Infekcija i malene kristalne formacije odnosno bubrežni kamenci mogu nadražiti mjehur. Kod kamenca to se zbiva kada prolaze urinarnim traktom i približavaju se mjehuru. Takve iritacije povećavaju potrebu za mokrenjem. Dolaze i sa drugim simptomima pa ćete sigurno primijetiti da nešto nije u redu. Kamenac će izazvati bolove u leđima ili sa strane. Ako imate infekciju urinarnog trakta, osjećate da te sekunde morate na zahod i kada mokrite, bolno je.

Pročitajte više na telegram.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close