Događanja

9. Festival dokumentarnog rock filma (DORF)

Deveti Festival dokumentarnog rock filma (DORF), koji će se od 12. do 15. ožujka održati u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku. Na festivalu će  biti prikazano ukupno 30 filmova iz 12 zemalja raspoređenih u tri programa – regionalni, međunarodni i Tajna povjest rocka, a projekcije će se održavati u vinkovačkom Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” i Centru znanja, vukovarskom CineStaru u trgovačkom centru “Golubica Mall” i osječkom Kinu Urania


Po riječima umjetničkog direktora i osnivača festivala Tonija Šarića, od 30 filmova osamnaest će ih biti u Hrvatskoj premijerno prikazano, a održat će se i dvije svjetske premijere te nekoliko europskih na što su organizatori posebice ponosni jer, kako je obrazložio Šarić, velik broj premijera svjedoči da su autori prepoznali DORF kao mjesto na koje vrijedi poslati film jer znaju da će on biti predstavljen publici koja zna cijeniti kvalitetne glazbene dokumentarce.

“Novost ovogodišnjeg DORF-a su skrivene projekcije pod nazivom ‘Pronađi DORF u centru grada’. Organizirali smo naime dvije ekskluzivne projekcije filmova 11. i 13. ožujka na nepoznatim lokacijama u centru Vinkovaca na kojima će biti prikazani filmovi ‘Pannonian Challenge’ Vedrane Pribačić i Kristijana Mrkocija iz Hrvatske te ‘Bising/Noise Indonesia’ Adythia Utame iz Indonezije”, kazao je Toni Šarić izdvajajući kao zanimljivost premijerno hrvatsko predstavljanje makedonskog projekta “Re:Volt”, koji su prije pet godina u Skopju pokrenuli Gjorgji Janevski i Flora Pitrolo. Riječ je o nijemom filmu koji će u Vinkovcima biti prikazan uz glazbenu pratnju Dječaka iz Vode, mladog autora iz Brčkog (BiH) pravim imenom Edin Džambić koji će nakon projekcije održati i koncert u Centru znanja.

Nagrada za životno djelo na ovogodišnjem DORF-u bit će dodijeljena Zdenku Franjiću, prvom nezavisnom glazbenom izdavaču u Hrvatskoj i vlasniku izdavačke kuće “Slušaj najglasnije!”, čije je ime sinonim za nezavisnu glazbenu scenu u Hrvatskoj. O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će prosudbena komisija u kojoj će se nalaziti Dušan Moravec, Lada Furlan-Zaborac i Krešimir Blažević. Treću godinu zaredom DORF će u suradnji s Klasik TV iz Zagreba dodijeliti nagradu za najbolji scenarij glazbenog filma za koji je natječaj bio otvoren do 15. veljače.

Festival će otvoriti film “Morphine – Putovanje snova”, autora Marka Shumana iz SAD-a, koji će biti gost festivala. U okviru OFF DORF programa u Gradskoj knjižnici Vinkovci bit će organizirane tri promocije knjiga, dok će u Centru znanja biti organizirana izložba plakata iz privatne zbirke Kornela Šepera. I ove će godine u Vinkovcima biti organizirano predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske, te nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom predstavljanjem nagrađenih radove sa prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva. U okviru projekta EDIT-Comics. Uz potporu Zaklade “Kultura nova” organizirane su besplatne radionica za učenike lokalnih osnovnih škola.

Po riječima vinkovačkog pročelnika za kulturu Maria Banožića, svojim devetogodišnjim postojanjem DORF se pokazao žilavim i upornim u nastojanju da vinkovačku kulturnu scenu obogati na sebi svojstven način, približivši se mlađim naraštajima čije je potrebe festival odlično detektirao i pokušava iz zadovoljiti sjajnim festivalskim ostvarenjima. “Razmišljamo i da pokušamo pronaći nekog generalnog pokrovitelja za DORF jer dobrih ideja je ovdje napretek ali nedostaje financijskih sredstava”, poručio je Banožić.

O DORFU, ali i organizatoru toga festivala, Udruzi ljubitelja filma “Rare” iz Vinkovaca, pohvalno je govorio i v.d. pročelnik za kulturu Vukovarsko-srijemske županije Igor Lukačević rekavši kako je županija svih devet godina pokrovitelj DORF-a što po njegom mišljenju, dovoljno govori o značaju koji tom festivalu daju županijske vlasti.


 

Tekst: tportal
Foto: DORF film festival


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close