VijestiScena

80 milijuna eura iz EU fondova spremno za rješavanje problema zapošljavanja mladih osoba

U Hrvatskoj 68% mladih koji su nezaposleni ima završeno srednjoškolsko obrazovanje ili niže, a čak dvije trećine poslova koji su objavljeni na Zavodu za zapošljavanje, a koji se ne popunjavaju, odgovaraju razini srednje škole i niže. Za rješavanje tog problema na raspolaganju nam je 80 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda“, poručio je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava RH.


Na okruglom stolu na temu “Suradnja visokog obrazovanja i tržišta rada – Hrvatska i Europa“ predstavljeni su rezultati najvećeg europskog istraživanja o suradnji visokog obrazovanja i gospodarstva. “University Business Cooperation” naslov je istraživanja o mobilnosti studenata, realizaciji kurikuluma, istraživanja i razvoja te cjeloživotnog obrazovanja. To su ujedno i najčešća područja zajedničke suradnje visokih učilišta i tvrtki u Hrvatskoj. Motive za zajedničku suradnju ova dva sektora pronalaze u povećanju zapošljivosti studenata, unaprjeđenja predavačkih aktivnosti, pozitivnom utjecaju na društvo i usavršavanju vještina zaposlenika. 

VERN

Predstavljanje rezultata istraživanja bilo je uvod u diskusiju u kojoj su sudjelovali Iva Biondić, prodekanica za strateški razvoj Veleučilišta VERN’, Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, mr. sc. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske te Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Istraživanje je također pokazalo kako obrazovni i poslovni sektor najrjeđe surađuju na poticanju akademskog i studentskog poduzetništva, što je ministar Pavić istaknuo kao područje koje nudi veliki prostor za napredak, uz razvoj cjeloživotnog obrazovanja.

Samo 3% hrvatskih građana se cjeloživotno usavršava kroz programe cjeloživotnog usavršavanja i obrazovanja, a primjetna je i neusklađenost strukture nezaposlenih s ponudom poslova u Hrvatskoj, istaknuo je ministar Marko Pavić.

Zagrebačko veleučilište VERN , naglašava prodekanica za strateški razvoj Iva Biondić,  iniciralo je niz projekata kojima je cilj stvaranje jedinstvene platforme za poticanje suradnje visokog obrazovanja i gospodarstva.

Mi kao obrazovna institucija nismo čekali da se unutar sustava postavi okvir koji će poticati suradnju obrazovanja i gospodarstva, već smo samoinicijativno u suradnji s partnerima pokrenuli projekt OBRAD kao platformu koja potiče dijalog ovih dvaju sektora te smo snažno zakoračili u segment poticanja cjeloživotnog obrazovanja, kako među studentima, tako i među predavačima i ostalim djelatnicima, zaključila je Iva Biondić.

VERN

Istraživanje “University Business Cooperation” proveo je njemački institut Science-to-Business Marketing Research Centre uz partnerske institucije. Lokalni partneri za Hrvatsku bili su Sveučilište J. J. Strossmayera iz Osijeka i Veleučilište VERN. U njemu su prikupljeni odgovori više od 17.000 sudionika. U preporukama za Hrvatsku seističe kako se poboljšanja u sustavu suradnje visokog obrazovanja i gospodarstva moraju poticati na tri razine. Visoka učilišta moraju osigurati sredstva za suradnju s gospodarstvom i uključiti poslovne stručnjake u akademske procese. Gospodarstvo mora razvijati dugoročan pristup suradnji i uskladiti svoje aktivnosti s akademskim sektorom, a zakonodavni okvir mora poticati ovu suradnju kroz financijske potpore i društvene promjene.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: VERN

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close